04.11.2023 | 11:12
Facebook и Instagram стават платени
Броим 26 лв. на месец за бюлетин без спонсорирани съобщения

омпанията Meta обяви, че ще предложи от ноември платени абонаменти за европейци, за да използват Facebook и Instagram без реклами, предаде Франс прес. Така социалните мрежи ще изпълнят изискванията на европейското законодателство за личните данни и целевата реклама.

Потребителите от ЕС, Швейцария и останалата част от Европейското икономическо пространство (Исландия, Норвегия, Лихтенщайн) „ще имат избора да продължат да използват безплатно двете платформи“ с персонализирани реклами или „да се абонират, за да не им се появяват реклами“, съобщи американската компания. Абонаментът ще е 9,99 евро на месец за профилите в Инстаграм и Фейсбук на компютър и 12,99 евро за мобилните приложения на смартфоните. Новите абонаментни планове идват с цел Meta да отговори на регулаторни изисквания в ЕС и ЕИП.

Същевременно Европейският надзорен орган, отговарящ за защитата на данните, одобри разширяването на забраната, наложена от Норвегия, върху „поведенческа реклама“ във Facebook и Instagram. Така забраната ще обхване всички 30 страни от Европейското икономическо пространство (ЕИП), което включва и всички членки на Европейския съюз, се посочва в съобщение на европейския регулатор, предаде Ройтерс.

Забраната за подобна реклама, насочена към потребителите чрез събиране на данни за тяхно поведение и предпочитания, е пречка за американския технологичен гигант Meta, собственик на двете социални медии, който се противопостави на усилията за ограничаване на рекламната практика. Технологичната компания рискува да получи глоба до 4 процента от глобалния си оборот, предупреди норвежкият регулатор за лични данни. Решението на Европейския комитет по защита на данните (ЕКЗД) инструктира регулатора на данни в Ирландия, където се намира европейската централа на „Мета платформс“, да наложи постоянна забрана върху използването на поведенческа реклама от компанията в рамките на две седмици, се казва в изявление на ЕКЗД, изпратено до Ройтерс.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране