11.07.2015 | 15:47
Фалира ли кино “Арена”?
Съдия-изпълнител продава земята под комплекса

Фалира ли кино “Арена”? Стана ясно, че частен съдебен изпълнител продава земята под комплекса, разположен на столичния булевард  “Александър Малинов” в квартал “Младост” ІV.

Заради дългове на сума близо 600 хил. евро, натрупани от “Александрагруп холдинг” ООД и от “АТВ 2010” ЕООД на Александра и Стефан Минчеви, собственикът – едноличното дружество с ограничена отговорност “Кино Арена България”, ще се раздели с близо 24 дка  (23 916 кв.м.) златен имот между околовръстния път и бизнес парка.

Причината е, че той е бил гарант по кредита на фирмите на Минчеви. Според списъка на акционерите от последното общо събрание от 16 март собствеността в акционерното дружество “Кино Арена ВТ 2012”, което на практика притежава “Кино Арена България”, е разпределена поравно (по 50% от капитала) между трудно разпознаваемите в света на бизнеса Адриана Танковска и Иво Миликин, който беше известен по-скоро като изпълнителен директор на “Александрагруп”. Очевидно обаче “роенето” на фирмите около семейство Минчеви не е успяло да спаси огромния имот, тъй като той ще бъде предложен за продажба през следващия месец.

Става дума за изключително атрактивни имоти в урбанизирана територия, върху която вече е построен огромен кинокомплекс с ресторанти, детски площадки и офиси.

От обявата, публикувана в сайта на частния съдебен изпълнител Милен Бъзински, става ясно, че на практика той ще продава само земята, а не построените върху нея сгради и съоръжения. Първоначалната цена, срещу която ще бъде предложен теренът, е 7 043 580 лева. Срокът за подаване на документите изтича на 10 август, а победителят в търга ще бъде обявен на следващия ден.

Това не е първият случай, при който собственикът на “Александра груп холдинг” рискува да загуби бизнеса си заради стари дългове. Преди две години срещу него и срещу някогашните му съдружници в компанията за аудио- и видеоразпространение “Бест мюзик енд видео” – Иван Гергов и Румен Артарски, започна изпълнително дело заради необслужван кредит от 421.5 хил. евро. По искане на кредитора – Обединена българска банка, и тогава, както и сега, частен съдебен изпълнител наложи запор.

Тогава стана ясно, че кредитът, заради който е било започнато изпълнителното дело срещу собственика на “Александра груп холдинг” и бившите му съдружници, е отпуснат през есента на 2007 година. Той е бил обезпечен със залог върху “Бест мюзик енд видео”, а тримата собственици на дружеството стават поръчители по него. Така, въпреки че половин година по-късно Стефан Минчев е излязъл от компанията, той е останал солидарно задължен заедно с другите двама свои бивши съдружници. Впоследствие собствеността си в “Бест мюзик енд видео” продава и Румен Артарски и едноличен собственик остава Иван Гергов.

Очевидно ангажиментът за изплащане на дълга не е бил изпълнен, а останалите и до този момент неизчистени задължения към банката са я принудили да заведе нов иск срещу длъжника си. Тогава коментаторите на ситуацията обясниха, че изпълнението няма да засегне кината “Арена”, тъй като те са собственост на дъщерни дружества на “Александра груп холдинг”, в които Стефан Минчев няма пряко участие. Очевидно обаче юридическите гимнастики и прехвърлянето на собствеността на други лица отново изправят Минчев пред поредното предизвикателство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране