25.05.2022 | 21:56
Фандъкова дава на Даниел Боримиров още 15 дка да си строи спортна база
Решението трябва да бъде гласувано на сесията на Столичния общински съвет в четвъртък

Общински терен от 14,6 дка да бъде предоставен на „Спортен клуб Витоша спорт 2015“ – представляван от иконата на Левски Даниел Боримиров, за изграждане на спортна база, предлага кметът Йорданка Фандъкова. Решението трябва да бъде гласувано на сесията на Столичния общински съвет утре.

Това е и първото предложение по изменената Наредба за управление и разпореждане с общински спортни обекти и като бъде одобрено ще бъде първият спортен обект чрез публично-частно партньорство. С текстове в нея, приети през юли миналата година бяха разширени възможностите за изграждане на такъв тип обекти в София и даването на общински терени за срок до 30 години. Инициатор на тези изменения в наредбата бе председателят на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ, който тогава ръководеше финансовата комисия на съвета.

По новата схема общината дава право на строеж и ползване за 25 години на празен терен с площ 14,69 дка в жк. „Люлин 6“ на сдружение „Спортен клуб Витоша спорт 2015“, представлявана от бившия футболист Боримиров. В момента той е и член на Управителния съвет на ФК „Левски“.

Теренът се намира в празното пространство между хипермаркет на търговска верига и частна поликлиника на бул. „Джавахарлал Неру“ и там в момента има паркинги. В последните години на социализма на това място е било планирано изграждане на спортна зала и затова сега, освен игрища, ще може да се строи и покрита зала.

Срещу това общината ще получи 269 хил. лева, а бившият футболист на Левски ще изгради спортен комплекс с футболни игрища. Съоръженията ще могат да се ползват срещу заплащане, но Фандъкова иска те да могат да се ползват и безплатно от гражданите в определени часове в рамките на 16 часа седмично. Това изискване беше залегнало в условията на конкурса за терена в „Люлин“, проведен през декември. На него се явява единствено „Спортен клуб Витоша спорт 2015“ и го печели.

Теренът е между хипермаркет на търговска верига и частна поликлиника на бул. „Джавахарлал Неру“ в „Люлин 6“.

За изграждане на подобен спортен обект, но в кв. „Бояна“, миналата година Боримиров получи разрешение от Фандъкова да ползва кварталния стадион, пак за 25 години. Тогава жители на Бояна организираха протести срещу застрояването на стадиона и общината се принуди да прекрати договора за публично-частно партньорство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране