26.03.2018 | 3:28
“Фейсбук” краде данни чрез игри
Всеки път, когато потребител приеме приложение чрез фейсбук, се появява "прозорец", в който се иска разрешение за достъп до публични данни за него

“Фейсбук” е крадял личните данни на своите потребители дори и чрез игрите, твърди бившият мениджър на компанията Санди Паракилас. Паракилас е работил във “Фейсбук” от 2011 до 2012 г. Той е отговарял за спазването на правилата за защита на данните на потребителите.

В интервю за “Вашингтон пост” специалистът споделя, че данни за клиентите са “крадени” и чрез големия брой популярни игри на компанията, включително “Кенди краш” и “Фармвил”. Той разкри, че всеки път, когато потребител приеме приложение чрез фейсбук, се появява “прозорец”, в който се иска разрешение за достъп до публични данни за него, но приложението получавало и достъп до информация, която потребителят съхранява като тайна.

Еврокомисарят Вера Юрова иска от “Фейсбук” по-нататъшни обяснения за изтичането на данни. Пред в. “Билд ам зонтаг” тя се конкретизира: “В каква степен са засегнати европейските потребители. Злоупотребата с данните на 50 млн. клиенти на фейсбук е абсолютно неприемлива.” Според проучване на същия вестник 60% са на мнение, че фейсбук има негативни последици за демокрацията, а 89% смятат, че мрежата може да влияе на политическите мнения на своите клиенти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране