24.08.2017 | 0:01
Фирма притискала вътрешния министър за телефон 112
Вътрешният министър призна, че плащанията за поддръжка на системата са спрени преди време

Аз спрях поръчката за обслужването на тел. 112, призна министърът на вътрешните работи Валентин Радев след правителственото заседание вчера. Той посочи, че бил намерен дефект в нея и това формално послужило за основание. „Усещам се притиснат като министър от тези, които досега са изпълнявали задълженията си по този договор. Имаме известни слабости в министерството назад във времето, тъй като не са плащани пари за поддръжка. От експертизата, която имам, в момента правим така, че се договаряме с представител на небългарска фирма, които са вършили нещата досега, да продължават да ги вършат без това да е в ущърб на гражданите“, оплака се вътрешният министър.

Радев отправи апел към фирмата да бъде „по-конструктивна“ към неговото ведомство. „Да, те ще продължат, така се е случило, че договорът е такъв и те би трябвало, а и няма кой друг, да продължат поддръжката на тел. 112. Да не се подвеждат по това, че идвайки председателството, министерството и държавата ни могат да бъдат притискани с условия, които считаме за неприемливи“, неясно обясни Радев.

Той уточни, че от над 600 000 обаждания в последния месец и половина, само около 130 са били със сгрешени адреси. „Ако това притеснява някой, мен не ме притеснява. Имало е и по-драстични случаи. Въпреки че поддръжката известно време е била незаплащана от МВР, те продължават и в момента да поддържат системата. Оптимист съм, че до половин-един месец ще стигнем до край на тези преговори, ще сключим договор и системата ще бъде поддържана и за председателството, а и не само заради него“, каза министърът. По думите му МВР има за задача да поддържа системата, да сключи договор и след това да говори за други функционалности.

От април 2015 г. системата е без поддръжка. На 19 юли т.г. търгът беше спрян, а вътрешният министър Валентин Радев обясни, че причината е в технически нередности. Повече от месец МВР не е обявило нова поръчка за поддържане на системата, което на практика оставя България без спешен телефон.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране