07.01.2015 | 14:21
Франция е в шок: 12 убити при нападение срещу списание
Хората са избити от ислямисти
Кристоф Дьолоар от организацията “Репортери без граници” съобщи, че убитите в редакцията на френския сатиричен вестник „Шарли Ебдо“ са 12, но засега няма официално потвърждение на тази информация. По данни на прокуратурата най-малко 11 души, двама от които полицаи, са убити, а петима ранени при стрелбата в редакцията на „Шарли Ебдо“ в Париж.
Към 11.30 часа местно време двама или трима маскирани с качулки и тежко въоръжени с базука и автомати „Калашников“ мъже нахлули в редакцията и открили огън, след което избягали с кола, съобщават френските медии. Това е най-смъртоносният атентат във Франция от 1995 г. насам, посочва „Фигаро“. Според президента Франсоа Оланд няма никакво съмнение, че това е терористичен акт.
Сградата, която се намира в 11-ти район в Париж, е обградена от полицията. Видимо много развълнуван, президентът Франсоа Оланд, който отиде на мястото на разигралата се драма, потвърди пред журналисти, че убитите наистина са 11, а други четирима ранени са в изключително тежко състояние. Нападателите ще бъдат преследвани толкова дълго, колкото е необходимо, заяви френският президент. „Ние сме в изключително труден момент. Ние сме заплашени, защото сме свободна страна“, добави Франсоа Оланд.

За 14 часа местно време е насрочено кризисно заседание в Елисейския дворец. В цялата френска столица бе обявено ниво на заплаха „опасност от атентати“, което е най-високото.

През 2011 г. редакцията на вестника, по онова време в 20-ти район в Париж, стана мишена на криминален пожар, припомня „Експрес“.

Френските политици са в шок от случилото се днес в Париж. Според бившия десен приемиер Франсоа Фийон това е истински “ужас”. Орели Филипети, депутат от управляващата Социалистическа партия, “пред лицето на ужаса трябва да бъдем по-солидарни от всякога, единни и горди с ценностите на свободата и толерантността в нашата Република”.

Според бившия премиер социалист Жан-Марк Ейро това е “абсолютен ужанс: пълна солидарност с “Шарли Ебдо”, полицаите, техните близки; демокрацията трябва да продължи да се защитава със сила”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране