17.11.2023 | 20:25
Франция притиска Македония да добави българите в Конституцията
Според плана българите трябва да бъдат добавени в основния закон на РСМ заедно с други етноси, като така да се гарантират правата им

Франция опитва да накара политиците в Северна Македония, които не искат конституционни промени, да променят позицията си. Само така ще се отвори пътят за евроинтеграция на югозападната ни съседка, тъй като измененията са част от условията за старт на реални преговори за членство в ЕС.

Президентът Еманюел Макрон създаде т.нар. „френско предложение“ – вкарване на конституционните промени в преговорната рамка на Скопие, което бе прието и от българския парламент. Според плана българите трябва да бъдат добавени в основния закон на РСМ заедно с други етноси, като така да се гарантират правата им. Само че най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ блокира целия процес.

“Франция иска силно да се ангажира със Западните Балкани, включително и със Северна Македония, и има ясно желание държавите от региона да напреднат в евроинтеграцията си“, каза в интервю за телевизия „Сител“ специалният пратеник за Западните Балкани на Франция Рене Троказ, цитиран от БТА.

По думите му – в региона има много предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени, за които обаче са необходими реформи. „Президентът Еманюел Макрон беше ясен в позицията си, че процесът на интеграция за Западните Балкани трябва да бъде забързан. Целта е тази и ние имаме много ясна и категорична линия – искаме да помогнем на държавите от Западните Балкани, каквато е и Северна Македония, да се присъединят към ЕС”, посочи Троказ.

Той е разговарял с вицепремиера по икономическите въпроси Фатмир Битичи и с вицепремиера, отговарящ за политиките за добро управление – Славица Гърковска, с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич и с лидера на най-голямата албанска партия ДСИ Али Ахмети. Очаква се Троказ да се срещне и с председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

На въпрос какво очаква от тази среща, след като именно ВМРО-ДПМНЕ се противопоставя на промените в Конституцията, Троказ отговори: „Ще му кажа, че ние разговаряме с всички по един и същ начин, нямаме двойни стандарти и съдбата на Северна Македония е в нейните ръце. А ангажиментът страната да се придвижва напред, е не само на правителството, но и на всички партии в парламента“.

„Знам, че френското предложение беше критикувано, не от всички, но от някои. Да помислим дали би било по-добре, ако това предложение го нямаше. Без него ситуацията би била цялостно блокиране. Виждаме, че сега има трудности, разбираме чувствителността, но сега трябва да се движите напред. Искаме да притиснем, да помогнем и да уважаваме“, добави френският представител.

По думите на Троказ – въпросът за датата за присъединяване на Северна Македония към ЕС не е ключов, защото отговорът би бил, че това трябва да стане колкото може по-бързо.

„Но трябва да бъдем подготвени. 2030 г. е възможност, която бих поставил като перспектива, и тя трябва да бъде амбиция за всички нас. Трябва да работим за по-бързо разширяване, но е важно, от една страна, Европа да ви помогне, и ще ви помогне с подкрепа, а от друга страна, вие също да имате необходимост да работите за реформите. Това е двустранен процес, но е важно той да завърши реално, бързо и успешно”, каза Троказ в обръщение към Скопие.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране