05.06.2015 | 0:51
Франция взела с рушвет световното през 1998 г.
Парите дадени от посредник в Мароко, разкрива шеф на ФИФА
Франция е получила домакинството на световното първенство през 1998-а година с рушвет, разкри бившият член на Изпълкома на ФИФА Чък Блейзър.
70-годишният американец е направил самопризнания пред властите в САЩ, които бяха разпространени от Министерството на правосъдието. “Аз и други от изпълнителния комитет на ФИФА се съгласихме да получим подкупи във връзка с избора на Южна Африка за домакин на световното първенство през 2010 г.”, заявил бившият генерален секретар на КОНКАКАФ Блейзър.
Американецът признава и за подкуп при определянето на Франция за домакин на световното през 1998 година. Това се е случило през 1992 година. Чък Блейзър разкрива, че подкупът е бил извършен в Мароко от посредник. Блейзър признава и за получени подкупи между 1993 и 2000 г. във връзка с телевизионните права на турнира “Голд къп” (първенството на страните от Северна и Централна Америка).
Блейзър бе част от ръководството на ФИФА от 1996-а до 2013-а година. Той се е съгласил са свидетелства срещу Сеп Блатер и останалите шефове на ФИФА срещу по-малка присъда в родината му. Иначе го заплашват 20 години затвор и конфискация на имуществото.В същото време ФБР разкри, че се води разследване как Русия и Катар са получили домакинството на световните първенства през 2018-а и 2022-а година. Досега се смяташе, че арестите на висши чиновници са свързанисамо с получаване на подкупи за дълъг период от време.
Според Ройтерс, американските власти искат да разберат как точно двете страни са взели домакинствата, без да са готови за такъв голям турнир. Министърът на външните работи на Катар Халед Ал-Атия заяви, че няма начин домакинството на страната да бъде отнето. Според него тя е предложила най-добрата кандидатура. “За някои хора е много трудно да приемат, че арабска, ислямска страна е получила този турнир, сякаш това право не е достъпно за арабските страни. Вярвам, че предубежденията и расизмът са в основата на смазващата кампания срещу Катар”, заяви Ал Атия в Париж.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране