13.05.2016 | 19:13
Гарантирано от ГЕРБ: След като прокапа, Ларгото се и пропука
Пукнатините са установени още на 11 май, изпълнителят на проекта е поръчал ново стъкло, чиято изработка обаче става по-бавно заради специфичната обла форма и нуждата от закаляване..

Стъклата на единия купол над антична “Сердика” се пропукаха едва седмица, след като бе отстранен течът на подлеза, където се намират част от експонираните останки от древния град.

От Министерството на културата казаха, че стъклото вероятно е пострадало заради злосторник, който е хвърлил нещо по него. Пукнатините са установени още на 11 май, изпълнителят на проекта е поръчал ново стъкло, чиято изработка обаче става по-бавно заради специфичната обла форма и нуждата от закаляване..

Ларгото, разположено между сградите на правителството и президентството в центъра на столицата, е една от най-охраняваните зони. Ако някой наистина е счупил стъклото, то това лесно може да се установи от видеонаблюдението.

Остава въпросът защо тогава строителят ще плаща за нещо, за което се твърди, че не е виновен.

На 5 май посетители откриха поне седем теча на тавана на подлеза. На две места водата буквално се стичаше от окачените тавани на централната пътека. Още тогава бе видно, че пропускат и уплътненията на единия стъклен купол, който някои софиянци оприличиха на “оранжерия”. Ден по-късно изпълнителят на обекта ДЗЗД “Антична Сердика” съобщи, че е отстранил теча.

Компанията “Главболгарстрой”, която е поставила хидроизолацията на подлеза, обаче каза, че строителят “Антична Сердика” е компрометирал построеното при довършителните работи. “Главболгарстрой” допълни, че Министерството на културата е било предупредено, че направеното се компрометира от консорциума, който е изпълнявал втория и третия етап от проекта.

Античният комплекс “Сердика” струваше 15 милиона лева, платени с пари от ЕС и съфинансирани от държавния бюджет. Изпълнител на проекта е дружеството ДЗЗД “Антична Сердика”, в което варненската “Пътища и мостове” държи 50 на сто. Останалите участници са държавната фирма “Реставрация” с 30-процентен дял, “Пътстрой-Варна” – с 10%, и “Финанс Груп 2013” – останалите 10 на сто.

“Освен Рим, нито една друга европейска столица не притежава такъв обект”, каза при откриването на 20 април министърът на културата Вежди Рашидов. “Този обект го изстрадахме”, допълни той, имайки предвид как реконструкцията се е проточила пет години. Сега министерството ще продължи да го “страда”, предвид появилите се течове и счупени стъкла.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране