22.02.2015 | 9:25
Гърците са изтеглили от банките над 1 млрд. евро за седмица
Прибират парите в касетки в трезори или ги крият вкъщи

Гърците масово теглят парите си от банките. Само за два дена – сряда и четвъртък, са закрити сметки за на 500 млн. евро.

За цялата минала седмица са изтеглени над 1 млрд. евро, съобщи “Ройтерс” часове преди финансовите министри от еврозоната да постигнат в Брюксел временно споразумение за удължаване с 4 месеца на помощната програма за страната. Атина тепърва трябва да сглоби и представи в понеделник на кредиторите си плана от реформи и мерки, срещу които те да се съгласят окончателно да удължат отпускането на траншове, предпазващи страната от фалит.

Източници на в.”Катимерини” от финансовото министерство твърдят, че правителството може да се наложи да посегне на кешовите си депозити в търговските банки още на 24 февруари. В понеделник банките няма да работят заради Сирни заговезни и мнозина гърци се уплашиха, че през тридневният укинед може да бъдат наложени ограничения за тегленето и изнасянето на средства, както стана в Кипър.

Едни гърци просто прибират парите в касетки в трезори или ги крият вкъщи, други ги инвестират на валутните пазари, трети се насочват към облигации на чуждестранни взаимни фондове.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране