28.08.2017 | 0:01
Гърция узаконява 1 млн. имота
Атина очаква 2 милиарда евро приходи от такси

Повече от един милион заявления са подадени, за да се легитимират строителните нарушения на разпоредбите за зониране от 2011 г. насам, съобщи в.“Български новини“, като цитира данни на Техническата камара в Гърция.

Законодателството, което бе прието през 2011 г. и 2013 г., доведе до узаконяване на нарушенията на зонирането – като преобразуването на балкони в помещения и множество други нарушения, засягащи малко повече от един милион имота. Общият приход, генериран от таксите за легализиране на тези строежи и добавки, възлиза на над 1,9 млрд. евро.

Съгласно настоящия закон собствениците на имоти ще могат да подават молби за узаконяване на техните сгради или допълнения към тях до 23 септември т.г. Повечето от тези имоти са в района на Атика и засягат общо 21 милиона квадратни метра собственост. Най-много нарушения има в Източна Атика – 76 612 незаконни строежа.

Следва Солун, където 66 911 собственици на имоти са нарушили правилата, представляващи обща площ от 6,2 милиона квадратни метра. Съседният популярен ваканционен курорт Халикидики също е бастион на нарушения. Лариса и Коринт са другите две континентални зони, в които зонирането е нарушено. По отношение на островите, по-голямата част от нарушенията бяха докладвани на Крит, Евия, Родос, Сими, Тилос, Халки и Кастелоризо в югоизточната част на Егейско море.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране