13.04.2016 | 20:13
Генлейт и гений. Ако има рима, удари ма: Прав сте, г-н премиер
Из стенограмата от заседанието на Минсъвета

БОЙКО БОРИСОВ: Искам по три теми да се чуе моето мнение.  Първо, поисканата оставка на министър Московски от нашите партньори от Реформаторския блок.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Не от Реформаторския блок, а от една партия.

БОЖИДАР ЛУКАРСКИ: От ДСБ, г-н премиер.

БОЙКО БОРИСОВ: Не аз съм човекът, който ще дава оценка кой какъв е в Реформаторския блок, но ДСБ е част от блока. Може да им предадете, като се събирате на съвет и си говорите, че да се иска оставката на Московски за това, че сме проявили политическа воля и сме разбили тази корупционна схема, не го приемам. Защото това означава, че ако утре започне операция в някое от вашите министерства или агенции, вие да не съдействате и да предупредите, едва ли не, екипите си, под претекст че някой ще ви поиска оставката. И вместо да го поздравим – да му се иска оставка, според мен не е коректно. Така че ви моля, като се съберете, това да го кажете на вашите колеги.

БОЖИДАР ЛУКАРСКИ: Уважаеми господин премиер, оставката на министър Московски никога не е стояла на дневен ред в Реформаторския блок. Аз му го казах и на него. Това, че има определени депутати, които се изявяват като самостоятелни бойни единици, моля да не бъде вменявано като вина на целия Реформаторски блок.

БОЙКО БОРИСОВ: Аз вина не вменявам. Казвам, че е абсурдно да свършиш работа и да ти искат оставката, че си допуснал да бъде разбита корупционната схема. Кой от вас може да се закълне, че в министерството му днес някой не краде?

БОЖИДАР ЛУКАРСКИ: Никой не може да се закълне.

БОЙКО БОРИСОВ: Ако има такъв, който да се закълне, разбирам.

И когато получим сигнал и изпратим службите да го хванат, вие трябва ли да треперите? Напротив, всички трябва да се възползваме максимум от всеки един сигнал и да предаваме тези хора на правосъдието.

Кунева!

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Искам да кажа, че на последната среща с колегите, които идват на консултации по механизма за проверка и сътрудничество, най-силният пример, който аз дадох от гледна точка на българското правителство като действие, не просто като намерение, беше това, което направи министър Московски – да бъде разбита корупционната схема. Така че от професионална гледна точка, благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Толкова.

Втората тема е опитът да се насити общественото пространство с доста целенасочени внушения относно така наречените граждански арести. Никой никога не е казал на някого, че има право да арестува извън закона. Не случайно по време на Студената война цялата сухопътна българска граница беше оградена с кльон – ограда, изтеглена на 7 км навътре в територията на страната, за да имат време граничарите с кучета да преследват нарушителите по границата. Това в днешно време е невъзможно. Тази голяма граница, която имаме, е невъзможно да я наситим на всеки метър с граничари и с армия. Ползваме съоръженията, които строим, ползваме техника, ползваме армията, променихме закона.

Държа да отбележа, че това, което казах, е, че всеки сигнал на български граждани – дали е в бедствия, аварии, сигнал за кражба или корупция, е добре дошло като сигнал до органите на реда. Не съм призовал никой да ходи да бие, да връзва или да тормози който и да било. Всеки, който минава през зелената граница, е нарушител, и казах, че благодаря на всеки, който подаде сигнал, за да бъдат задържани. Никъде, повтарям, по никакъв начин не съм толерирал, няма да толерирам паравоенни формирования или групи, които проявяват нехуманно отношение и нарушават закона. Никое беззаконие няма да бъде толерирано от държавата.

Неколкократно съм казвал… (…) (…)

С една дума, не разбирам този мазохизъм и желанието да повдигаме тема, която да очерня България. И последно – намирам за неприемлива идеята за приватизация на ВМЗ и „Кинтекс“.

Горанов!

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Прав сте, г-н премиер.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране