03.12.2018 | 14:27
Георги Първанов: Сега получаваме не само руска, но и турска зависимост
Русия няма да даде газ, който ние да продаваме

Моят голям въпрос е и продължава да бъде – откъде ще получим газ, за да направим реален хъб, да бъдем търговски разпределител, да доминираме, да диктуваме правилата. Нека да знаем, че Русия няма да даде газ, който ние да продаваме. Това в по-голяма степен се отнася за Турция. Онези, които не искаха руска зависимост, сега получават не само руска, но и турска зависимост. Това каза президентът (2002-2012 година) Георги Първанов пред БНТ по повод проекта за газов хъб „Балкан“.

Първанов изрази увереност, че „Турски поток“ ще мине през България. По думите му това щяло да се случи, защото Русия има стратегически интерес от реализирането на проекта, а България редуцирала енергийните си претенции до минимум. „Няколко неща ме впечатлиха по време на дискусията в парламента – първо, че ние реагираме вече много емоционално, да не кажа възторжено на информации, които се появяват във в. „Комерсант“ или съобщения на ТАСС, значи липсва политическия диалог. Едно време ние знаехме какво ще се случи и подписвахме договори, сега обаче чакаме съобщенията на информационните агенции. 90% съм сигурен, че тази тръба на „Турски поток“ ще мине през България, защото това е стратегически интерес на Русия – да стигне до Сърбия този газ, да стигне и до Унгария, които са партньори и приятели на Путин“, коментира бившият държавен глава.

Георги Първанов отбеляза, че се радваме на едни обеми, които са твърде скромни, които горе-долу заместват онова, което бихме загубили, когато трасето няма да минава през Украйна. Все пак този вариант бил по-добър от нищо, отчете той.

„Видно е, че и САЩ също реагират. Направи ми впечатление на американския посланик, който беше казал нещо, че те ще ни бранят от руския интерес, от руските енергийни проекти. Питам – как. Ако те ще построят нова атомна централа – добре, ако те ще докарат реално големи количества газ, аз съм ЗА. Само, че те не правят това. Засега искат да ни спрат проектите, така както в Брюксел го правят – чу се през седмицата за „Белене“ една реплика на комисар. Хайде стига вече с това поведение на Брюксел“, каза експрезидентът по повод АЕЦ „Белене“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране