05.11.2015 | 14:34
ГЕРБ бламира Плевнелиев за поправката „Бакалов“
Само военен на служба ще може да оглавява военното разузнаване, решиха окончателно депутатите

За втори пореден път парламентарната група на ГЕРБ бламира собствения си премиер като не прие и цивилен да може да оглавява военното разузнаване. По думите на самия Бойко Борисов депутатите му не са го послушали, когато решиха да приемат предложението на левицата Служба „Военна информация“ (СВИ) да може да се оглавява от военен на действителна служба. Това изискване автоматично изключва сегашния шеф на разузнаването, назначен от Борисов – цивилният Йордан Бакалов.

След приемането на закона за СВИ, премиерът призова президента Росен Плевнелиев да му наложи вето и Плевнелиев го направи. Днес депутатите дебатираха текстовете отново като нито един народен представител от ГЕРБ, с изключение на Методи Андреев, който често следва собствена линия и в случая защити Бакалов, не взе участие в дискусията. И така, законът, приет в сегашния му вид подкрепиха на финала 159 депутати при нужни минимум 121.

Със „за“ гласуваха 61 от ГЕРБ, двама бяха против и двама се въздържаха. „За“ гласува и 33-ма от БСП, 27 от ДПС, 15 от Патриотичния фронт (ПФ), 6 от БДЦ, трима от „Атака“, 10 от АБВ и четирима независими. Единствените, които гласуваха изцяло „против“, т.е. в подкрепа на ветото на президента, бяха 15 депутати на Реформаторския блок (РБ).

„Въвлечени сме в една доста безсъдържателна и безсмислена дискусия, която граничи с разхищение на ценно време. Струва ми се, че в този случай президентът е бил твърде пристрастен и емоционално изкушен. Кроежите на тези текстове са свързани с едно конкретно лице – сегашният ръководител на службата г-н Йордан Бакалов. Мотивите на президента подсказват, че заемането на поста е било предмет на сделка, на своеобразен рекет“, започна дискусията бившият военен министър Ангел Найденов (БСП) като под сделка и извиване на ръце визира Реформаторският блок (РБ), за чийто кадър като бивш син депутат Бакалов минава.

По думите на Найденов не са били чути никакви професионални аргументи, а не случайно поправката е станала известна като „поправката Бакалов“, а не както обикновено – на името на депутат или министър, който е направил съответното предложение.

„Мотивите на президента звучат някак несериозно, дори обидно за редовите военослужещи. Искам да попитам – колко са ръководителите на такива служби в НАТО, които не са военослужещи. Ами повече от 90% са на действителна военна служба или бивши такива. Хайде да си представим в този състав как се вписва нашият директор на Служба „Военна информация“, допълни Найденов.

„Оставам с впечатление, че днес в залата дискутираме кой да назначим за директор на службата. Други органи в държавата решават за това назначение. Персонализирането на този проблем в закона дойде именно от вас, а сега се опитвате да го превърнете в чисто политически. И се опитвате да забивате клинове в коалицията кой кого рекитирал. Попитайте ГЕРБ дали някой от Реформаторският блок ги е рекитирал“, отвърна на Найденов реформаторът Атанас Атанасов.

„Не е вярно, че Бакалов е назначен по предложение на Реформаторския блок! Няма такава процедура, това е измислено, за да се профанизира разговорът“, категоричен бе той.

Михо Михов (АБВ) пък заяви: „Успяхме да смутим системата за сигурност без да имаме лоши оценки от партньорите. Да разгледаме защо не трябва да бъде цивилен, а защо трябва да бъде военен. Първо, всеки министър на отбраната си създава политически кабинет, да кажем – партиен кабинет. Но НС не бива да допусне партизиране и на дирекциите, които трябва да са пкрофесионални органи“.

Атанасов отново припомни, че е предложил единна разузнавателна служба – за военното и за цивилното разузнаване, „което би било полезно за малка България“. Червеният Атанас Мерджанов обаче заподозря: „Не е ли това една прелюдия към закриването на военното разузнаване в контекста на това, което говори г-н Атанасов за една служба. Нещо, което ще се случи след няколко години“.

„Човекът, ръководил металургичен комбинат ще ръководи военното разузнаване! Ген. Пламен Манушев, ген. Михо Михов са достойни за тази работа. Защо ни докарахте до тази срамна ситуация да издигаме това лице на тази отговрна длъжност“, изрази мнение и независимият Велизар Енчев, визирайки инженерното минало на Бакалов. Пламен Манушев е депутатът от ГЕРБ, който според Борисов бил фаворит на парламентарната му група за поста и затова тя приела предложението на левицата само военен да оглавява службата.

„За съжаление ген. Манушев не отговаря на изискванията, защото не е на действителна военна служба“, репликира го Атанасов. Станислав Станилов от „Атака“ пък поиска прекратяване на дебата с простичкия аргумент: „Уважаеми господа, имате ли армия? Каква е ползата от този дебат като няма армия“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране