29.09.2017 | 22:07
ГЕРБ-Ботевград се разцепи
В четвъртък ГЕРБ в града изключи от редиците си общинските съветници Филип Филипов, Цветан Цолов и Еленко Иванов

Скандалите в ГЕРБ-Ботевград покрай сътрудничеството с предишния кмет Георги Георгиев завършиха с разцепление на местната структура. В четвъртък ГЕРБ в града изключи от редиците си общинските съветници Филип Филипов, Цветан Цолов и Еленко Иванов с мотива, че системно „компрометират политиката и репутацията“ на партията и „нарушават нормите на човешката и политическата почтеност“. Цолов отвърна с открито писмо до премиера Бойко Борисов, в което обвини местното партийно ръководство, че под натиска на депутата Мартин Тинчев влиза в скрито съглашателство с бившия кмет на Ботевград Георги Георгиев. Георгиев бе подкрепян от ГЕРБ до 2015 г., когато лично Борисов го отлъчи заради съмнения, че злоупотребява с власт и публични средства.

Още тогава ГЕРБ-Ботевград остава разделена по отношение на екскмета, който разполага с най-голямата група в местния парламент. Част от общинарите на ГЕРБ, начело с Мартин Тинчев преди да стане депутат, гласуваха по важни решения с хората на Георгиев. Това предизвикваше ропот сред останалите гербери като Цолов, които подкрепяха новия градоначалник Иван Гавалюгов. Тинчев дори подкрепи един от хората на Георгиев за председател на общинския съвет. Че нещата са поели към открито разцепление, стана ясно в края на август т.г., когато Цолов прати писмо до Бойко Борисов.

В него той обвини Тинчев, че задкулисно работи с Георги Георгиев зад гърба на националното ръководство на ГЕРБ, и предупреди, че това ще „заличи партията от политическата карта на Ботевград“. В ново писмо до Борисов, пратено след изключването му, Цолов се оплаква от „безмълвния отговор“ на премиера и отново настоява за спешната му намеса. Но побързва да допълни: „Допускам, че лидерът не е запознат с местните партийни раздори и е оставил Мартин Тинчев да кадрува на местна почва без негово знание и съгласие“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране