29.06.2018 | 13:46
ГЕРБ бранят не МВР, а Пеевски. Тайна за КТБ крият Цецо, Бойко и &

МВР умира. Умира, защото ведомтвото е дадено от ГЕРБ под аренда на Делян Пеевски и ДПС. Заедно с всички тайни служби – от ДАНС през ГДБОП до ДОТИ.

Ако някой ви разправя нещо друго – не му вярвайте. Не съм експерт по вътрешна сигурност, макар като журналист години наред да съм работил по темата. Познавам обаче механизмите на задкулисието. В него се крият всички провали в сектора „Сигурност“ през годините. Включително в армията. Понеже БСП бяха включили в мотивите за вота и някои несполуки в армията, се изкушавам да си представя как се изпъва прав и козирува военният министър, „патриотът“ агент на ДС Красимир Каракачанов, когато му се обади проф. Димитър Иванов – последният шеф на 6-и отдел в Шесто. Или ако му звънне банкерът Цветан Василев, от когото той твърди, че не е взел нито стотинка. Интересна гледка ще е, уверявам ви. Пот, заекване, треперещо гласче – ей такива работи.

Но да минем към вота и радостта от „оцеляването“ на кабинета „Борисов 3“. Тъжният парадокс, за който никой не говори е, че оцеляване на кабинета не означава сигурност и оцеляване на държавата. За политиците е важно вотът да не мине някак и после всеки на своя остров… Не е само един, не е…

Цветан Цветанов, Бойко Борисов и тези край тях повтарят ли повтарят, че за проблемите в МВР е виновно правителството на Орешарски. Втръснало клише, макар да съдържа известна истина. Като вътрешен министър Цветлин Йовчев през 2014 г. (преди това шеф в ДАНС, съветник на Борисов и на президента Плевнелиев) натири от ведомството доказани професионалисти. Направи го, не защото така е сочил „анализът“, а защото така е наредил депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Йовчев ще отрича докато е жив, но и той знае, че е истина. А милионерът е наредил, защото е бил даден стартът на операция „Разгром и разграбване на КТБ“. МВР, както и прокуратурата, са били важна част от тази операция. Без тях Пеевски не би могъл да се справи. Спомнете си качулките, баретите и десетките униформени, които нахлуха в офиси на банката. Главният прокурор Сотир Цацаров повтаря ли повтаря, че ставало дума само за офиси на фирми, но не казва, че тези фирми са свързани с КТБ и се намират в същата сграда, където са офисите и на банката. Акцията „случайно“ съвпада с медийната атака срещу банката. Десетки публикации описват апокалиптични картини, което изстрелва вложителите на опашки пред офисите на банката. Подготвена е още една банка да бъде ударена. И още 13! Да рухне цялата система и в мътната вода да се заграбят десетки милиарди. От един кръг. Кръгът, който управлява и днес – това не е теория на конспирацията. Факт е и както каза онзи ден Борисов: Истината рано или късно ще излезе. И още как.

Ще припомня, че в дните на атаката срещу КТБ бяха арестувани трима души, на които прокуратурата повдигна обвинение за участие в заговор за убийството на Делян Пеевски. Поръчител на престъплението бил банкерът Цветан Василев – повод да бъде задържан. Само че МВР и прокуратурата бяха закъснели – Василев бе заминал в чужбина. След това съдът пусна обвинените с аргумента, че няма и едно доказателство за вината. Цацаров бе принуден да признае фиаското и да се извини.

Измъкването на Василев е големият провал в добре измисления сценарий. Авторите са бесни и търсят жертва/и, върху които да излеят гнева си. Така се стига до идеята, че някой е предупредил Василев, че го очаква зрелищен арест (най-вероятно на летище София) и след това фатална развръзка в килията. Както се изрази по-късно човек, заемал висок пост в системата: „Щеше да е вечерял развалена риба… И… съболезнования на опечалените…“.

Банкерът се измъкна и участниците в заговора полудяват от несполучилият план. Поне не на 100 процента.

Един от тези, които попадат на мушката като „виновник“ е Валентин Цоновски – бивш шеф на „Антитерор“ в ГДБОП. По това време той вече е извън системата като „човек, работил по времето на ГЕРБ“. Негласният „аргумент“ за разправата с него е, че се е срещал с Цветан Василев. Ето го виновника! – крещи и до днес пеевската медийна кочина. Вият свинеугодниците и срещу всички изхвърлени от МВР – били част от заговор срещу системата и държавата, дори лично срещу Бойко. Представяте ли си какви наглеци?! Смърт за такива!

Цоновски наистина се е виждал с Василев. Знам, защото присъствах на тези срещи – бяха две. С общо времетраене около 30 минути. Обикновени разговори, но и още нещо. Това „нещо“ е много добре известно на Цветан Цветанов. Той настоявал за него и бил готов да пътува до която й да е точка на света заради него. Какво е искал Цветанов от Василев? Нека сам да каже. Знаят още трима души. А може би е научил и Пеевски и натиска Цветанов? Шефът на парламентарната група на ГЕРБ обаче си трае вече четвърта година и оставя на произвола всички изхвърлени професионалисти, за които днес лее крокодилски сълзи. Много грозно и подло.

Мълчи и Борисов, а именно той кадрува в МВР. Но и той изпълнява разпорежданията на Пеевски и се съгласява с назначенията на лаици и дори мутри от силовите групировки в системата. Превзети са цели структури и служба, които биват превръщани в инструмент на мафиотизиран кръг. Това не можаха или не пожелаха да разберат от БСП. А може би са обвързани с ДПС и ГЕРБ в този план. Цветлин Йовчев все пак бе тяхно назначение, а днес се реализира в Библиотекарския – новата полицейска академия, както го наричат някои.

С Цветан Василев са се срещали Йордан Цонев, Красимир Каракачанов, Сергей Станишев, Доган, Бойко Борисов… Да не говорим за Делян Пеевски, който почти всекидневно е посещавал банкера. Тях обаче никой не преследва, а Цоновски и негови колеги са подложени на гонения и тормоз. Защото Василев е жив, вади и вероятно ще продължава да вади нелицеприятни и уличаващи в корупция и безпринципност факти за политици и управленци. Ако планът бе успял и Василев бе се „споминал“, отдавна всички активи на КТБ щяха да са в ръцете на правилните хора (това и сега става, но доста по-трудно), а случаят щеше да е приключен и забравен. Това е и причина прокуратурата да пише хиляди страници обвинителен акт, който не става и за ученическо съчинение. Ако Василев и неговите служители са наистина виновни – да си получат заслуженото, но прокуратурата е неубедителна.

Какво им остава на „бащите на плана КТБ“, освен да сочат някакви виновници за кризата и фалита на банката. Да измислят абсурдни закони, да се разправят брутално с опонентите си и да продължават да окупират МВР, службите, прокуратурата, КПКОНПИ, НАП, финансовото министерство, икономическото министерство и пр. Те им трябват, за да завършат грабежа – на банковите активи, на обществените поръчки, на европейските пари. Това е другата причина професионалистите да са нежелани в МВР. Защото щяха да са в час кой извършва грабежа и щяха да се противопоставят. Още една причина ГЕРБ да повтарят едни и същи клишета, как всичко щяло да се оправи и да тръгне по мед и масло. На тях 60 000 служители са им нужни и ще продължат да им плащат, защото очакват от тях да им осигурят поне 120 000 гласа на изборите. Нагла, но проста сметка.

Нито един депутат от БСП не зададе въпроса на Цветанов и пионките край него, защо като все повтарят, че професионалистите са изгонени през 2014 г. не са ги върнали в МВР вече 4 години след това? Защо? Защото не дава Пеевски, затова.

На погребението на МВР, тези, които го умъртвиха, ще плачат най-много. Пеевски, ДПС, Цветанов, Борисов и Цацаров са професионалисти в това отношение. Пеевски и Данчо Ментата могат дори да предложат някакъв закон – защо не. ГЕРБ ще го гласува.

Ако управляващите бяха поне мъничко честни, щяха да реагират поне веднъж, когато свинските медии заливат с помия лоялни и доказани професионалисти в МВР. Не само не го правят, но използват тези публикации, за да се доразправят с неудобните. Бойко, който толкова се гневи на някакво инфо в неособено влиятелен гръцки сайт, че си е купил остров, не обелва и дума, когато водопади от клевети се изливат срещу тези, които го носиха на гърба си чрез успешните си разработки години наред. И с чиито успехи той и Цветанов се кичат досега. Ще припомня „Килърите“, „Наглите“, „Гранити“, акция „Октопод“ и др. Общо около 25 разкрити крупни престъпления и разбити организирани престъпни групи.

Пеевски, Борисов, Цветанов, Цацаров – това са имената на погрома.

Българското вътрешно министерство е най-тромавият и неефективен механизъм в света. То съдържа 69 структури – световен рекорд. Пише го в Уикипедия, където е таблицата със структурите на вътрешните министерства на 129 страни. След нашето МВР е иранското – с 35 структури и служби. 34 са те в Украйна. Модели, характерни за 19 век. Но сме първи по брой полицаи на глава от населението в Европа. Дори министерството на Русия, е реформирано до 13 управления и дирекции.

Едни от най-успешните реформи са извършени в скандинавските страни, Австрия, Германия, Великобритания и др. В основата е кадровият подбор. (В Полицейската академя в Симеоново от години приемът е без изпити – само елементарен тест.) Над всичко е защитата правата на гражданите и закона. Личният състав в МВР в тези страни е с пъти по-малък от този у нас. 26 000 са всички служители на МВР в Австрия. 14 000 са те във Финландия. Но ефективността и разкриваемостта на престъпленията е с пъти по-висока от показателите у нас. Дори след като са натъкмени.

Огромен бюджет, лошо управление на средствата, некадърност, демотивация сред личния състав, зависимост от политико-мафиотски кръгове, незачитане правата на гражданите, корупция. Пясъчна крепост, която един ден ще бъде пометена от първата надигнала се вълна.

Огнян Стефанов, Фрог нюз

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране