07.04.2017 | 4:07
ГЕРБ не разреши референдума за застрояването в “Младост”
Управляващите не приеха предложението на общинските съветници от БСП да се одобри само първият въпрос за гласуване

Управляващите от ГЕРБ в Столичния общински съвет не позволиха да се проведе референдум за презастрояването в район “Младост” в София, за който бяха събрани над 14 000 подписа. Те подкрепиха становище, според което предложените два въпроса, свързани с промени в Общия устройствен план на София и мораториум за строежи в района, са незаконосъобразни. Над 2 часа продължи бурната дискусия, в която основният спор беше около юридическите тънкости, свързани със съдържанието на въпросите. В нея взеха участие и представители на на Инициативния комитет “За зелен Младост”, кметът на района Десислава Иванчева, и главният архитект Здравко Здравков.
“Виждаме ситуация, в която са се изправили Давид срещу Голиат – от една страна, са гражданите, от друга, юристи, които се произнасят за незаконосъобразност”, коментира съветничката от ГЕРБ Милка Христова. Тя призова да не се подценяват гражданите и да не им се отказва правото да се произнесат в референдум. Затова Христова предложи на колегите си да одобрят поне първия въпрос, който има за цел да се започне процедура за промяна на Общия устройствен план, засягащ район “Младост”.
Председателят на групата на БСП Калоян Паргов пък припомни, че това е вторият референдум след предложения от социалистите за бъдещето на концесията на “Софийска вода”, който ГЕРБ отхвърля за последните няколко години. Той напомни и за приемането на закона “Лучников”, и за последиците от него. “Милиарди ще плащаме заради законодателната инициатива от 90-те години на миналия век”, предупреди Паргов.
Самата кметица Йорданка Фандъкова се обяви срещу строежите в зелените площи, в междублоковите пространства и детските площадки, но не призова за одобряване на провеждането на референдума. Според главния архитект пък в района имало най-големият инвеститорски интерес за цяла София и е опасно да се говори за мораториум на строителството.
В емоционално изказване Кристиана Тодорова от “За зелен Младост” призова съветниците да не се подиграват с мнението на хиляди хора и ги помоли те да измислят законосъобразни въпроси за бъдещ референдум.

1 коментар

  1. Иван каза:

    Вие си ги избрахте!ГЕРП са мнозинство по ВАША воля!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране