28.04.2024 | 18:51
ГЕРБ очакват нови избори наесен
Партията ще пести от кампания през лятото, за да е готова за нов вот

Нови избори наесен ще има според депутати от ГЕРБ, както и според служители в държавната администрация, с които „Уикенд” разговаря неофициално. По думите им партията, управлявала над десетилетие, е готова на „стенд бай” да се състезава за още един парламентарен вот след изборите в САЩ. След 10 септември ще е ясно каква ще е политиката на Америка, тъй като тогава приключва вотът за държавен глава на страната.

Това държало на нокти управленския кръг на ГЕРБ, който бил готов с пари и ресурси и за нови парламентарни избори наесен, признаха неофициално депутати. От държавната администрация пък са категорични, че изборите на 9 юни са просто подготовка за предсрочен вот през ноември, а формацията на Бойко Борисов била готова за предизвикателството предвид политическата ситуация зад Океана.

За изборите на 9 юни ГЕРБ била категорична, че няма да харчи баснословни суми за агитация и кампанията щяла да протече скромно, въпреки че държавата ще плати 100 милиона за вота. Толкова се очаквало да струва и новият вот през есента, който ГЕРБ категорично очакват, но тогава партията на Борисов щяла да извади тежката артилерия. Причината да не се харчат много от средствата на партията в момента бил и фактът, че хората на Бойко Борисов били наясно, че през лятото избирателната активност е далеч по-ниска, отколкото през студените месеци.

От години ГЕРБ пазят половината си субсидия в банкова сметка, която трупа лихва и са напълно готови за избори по което и да е време. Според депутати на партията, лидерът им не разговарял с опонентите си и бивши партньори в управлението заради вота в момента, отново спрял да вдига телефона и да пуска съобщения – традиция в комуникацията му, ала отдавна уведомил колегите си да се готвят за предизборна битка през есента.

Според няколко социологически проучвания, ГЕРБ категорично е първа политическа сила, откъсвайки се на цели 9-10 процентни пункта пред ПП-ДБ. Това гарантира поне 74 депутатски места на Борисов в парламента. Така или иначе обаче, трудно би могло да се състави правителство без десните, които биха имали между 15 и 16%, или около 52-ма депутати.

1 коментар

  1. Явно каза:

    не са сигурни за резултатите си на 9-ти,за какъв зор ще харчат пари, ако са доволни от първия тур ?!?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране