08.05.2024 | 10:06
ГЕРБ печели изборите на 9 юни, ПП-ДБ губят 200 00 гласа
Дясната коалиция се явява донор на „Възраждане“ и ИТН, коментира социологът Боряна Димитрова

ГЕРБ остават фаворити за вота на 9 юни, но не прибавят нови симпатизанти. На изборите след месец те биха спечелили 25,4% за националния парламент и 25,1% за европейския, на предходните имаха 26,49%. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ социологът Боряна Димитрова. Тя представи резултатите от изследване, проведено в периода 25 април – 2 май 2024 г. от „Алфа Рисърч“, което е реализирано със собствени средства. Проучването обхваща 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Очаква се на изборите за Народно събрание до урните да отидат около 40% или 2,6 млн. души, а на европейските избори – около 35% или 2,3 млн. души.

Според данните от проучването за ГЕРБ-СДС биха гласували 25,4% на вота за Народно събрание, а за ПП-ДБ – 17,5%, ДПС – 14,9%, „Възраждане“ – 14,6%, БСП – 8,5%, ИТН – 5,2%. „Солидарна България“ би получила 2,6%, „Синя България“ – 2,5%, „Левицата“ – 1,9%, „Български възход“ – 1,3%.

„Изключително сгъстеният цикъл на провеждане на избори, които не водят до качествено нова промяна в ситуацията, а до едно затормозено формиране на управления, управления, които са кратък хоризонт, кратка визия и които предсрочно експлоатират и водят до бърз край“, коментира социологът.

„Този крах и неуспех на политиците да произведат ефективно управление дистанцира хората от това да отидат до урните, какво ще промени моят глас – това е една от негативните обществени нагласи. Второто нещо, което дистанцира хората беше поредицата от публични скандали, в които попаднахме преди, по време или след ротацията. И на трето място – таймингът. Все пак сме в началото на летния сезон, юни месец“, добави тя.

„Много са мобилизирани и мотивирани симпатизантите на ГЕРБ-СДС. Те са втори по сила мобилизация след ДПС.Голямото предизвикателство за ГЕРБ-ДПС ще бъде вотът в София. ГЕРБ ще търси едно много по-силно представителство там“, каза Боряна Димитрова.

Според нея ПП-ДБ губят около 200 000 гласа спрямо последните парламентарни избори.

„Тогава имаха малко над 600 000 гласа, а сега са около 400 000 гласа. Разпиляват се към „Възраждане“ и към ИТН. Малка част се връщат и към ГЕРБ-СДС. ПП-ДБ се явява донор на избиратели към други партии, но почти не привлича избиратели от други партии. Това е и тяхното най-сериозно предизвикателство – да спрат процеса на изтичане и да си върнат поне малка част от изгубените избиратели“, допълни тя.

ГЕРБ също има щета от „сглобката“, но минимална, заяви Димитрова. “Това обаче са резултати в началото на предизборната кампания и са със статистическа грешка около 2-2,5%. Да не ги гледаме като даденост за изборния ден”, добави тя.

Борбата за третото място ще бъде между ДПС и „Възраждане“.

„ДПС е изключително силно мобилизирано. При „Възраждане“ мобилизацията е една идея по-слаба. Основният проблем на ДПС е да накара част от избирателите да отидат до урните. „Възраждане“ привлича избиратели от другите сили. „Възраждане“, ИТН, „Солидарна България“ и „Левицата“ са партиите, които най-много обменят избиратели“, заяви социлогът.

„Това е бурно лявопопулистко море и не е ясно къде ще акостират избирателите. Големият въпрос е дали гласовете в ляво, представено от няколко партии, ще намерят присъствие в парламента или ще останат години наред непредставени. Ситуацията в ляво в момента прилича на ситуацията в дясно преди 10-15 години“, добави тя.

Електорални нагласи за Европейски парламент сред твърдо заявилите, че ще гласуват се разминават малко от тези за Народното събрание.

За ГЕРБ-СДС са обявили, че ще гласуват 25,1% от анкетираните, за ПП-ДБ – 18,5%, „Възраждане“ – 14,8%, ДПС – 14,4%, БСП – 8,0%, ИТН – 4,8%.

При това положение, партията на Слави Трифонов може и да няма свой представител, защото бариерата е по-висока, отколкото за национален парламент, обясни Боряна Димитрова. Според нея „Възраждане“ може да имат с един евродепутат повече в сравнение с броя, спечелен от патриотичните формации в настоящия парламент на Европа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране