10.05.2017 | 0:01
ГЕРБ предлага 240 едномандатни района, режат българите зад граница
Емигрантите ще могат да гласуват само след активна регистрация

България да бъде разделена на 240 едномандатни района, без да има избирателни райони в чужбина. Това са част от идеите, които ПГ на ГЕРБ ще внесе за гласуване в Народното събрание.

“Сънародниците ни там ще могат да гласуват след активна регистрация по постоянен адрес в България”, обясни от името на партията си Данаил Кирилов, шеф на парламентарната правна комисия. По думите му това са част от предложенията за промени в Изборния кодекс и въвеждане на мажоритарна избирателна система в България.”Същият законопроект за мажоритарната система, който внасяме сега, бяхме внесли и през декември миналата година, за да отговорим на волята на народа”, каза Кирилов.

ГЕРБ предлага разделянето на едномандатни райони да се извърши от “еднакво отдалечен от участниците в политическия процес”. “Предлагаме това да се извършва от президента, с помощта на държавната администрация”, отбеляза Кирилов. “Трябва да се заложи достатъчно време, за да може моделът да се тества предварително”, добави той.

В проектозакона се подчертава, че сънародниците ни в чужбина ще могат да гласуват, след като си направят активна регистрация по постоянния им адрес в България.”В чужбина ще разчитаме повече и на електронното гласуване. Това ще премахне и необходимостта да се изпращат в чужбина 240 вида различни бюлетини, което би било затруднително”, заяви Данаил Кирилов.

“Трябва да се намери разумният баланс на всички възможни критерии и да се даде равна възможност на всички наши сънародници да гласуват. Не отхвърляме предложенията на инициативния комитет, просто казваме, че има и други възможности”, обясни Кирилов в отговор на очакванията на съмишлениците на шоумена Слави Трифонов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране