07.11.2016 | 21:08
ГЕРБ в паника: Плашат с хаос и разпад
Ген. Радев спечели големите градове, Цачева събра турския и циганския вот

Второто място за Цецка Цачева принуди гербаджиите да започнат да плашат какво би се случило, ако ген. Румен Радев стане президент. Международна изолация, замразяване на европейски фондове, корупция, партизанщина, бедност и всички беди, които БСП причинява на България всеки път, когато се добере до властта – това прокоби шефката на НС.

Данните от изборите показват, че генералът е спечелил в почти всички областни градове. ГЕРБ са удържали победа само в Бургас, Благоевград, Шумен и Силистра. Радев е убедителен първенец и в трите софийски избирателни района. Според „Алфа Рисърч“ и „Галъп“ мнозинството образовани българи са предпочели Радев, докато Цачева обира вота на турското и циганското население.

С около 4% Радев изпреварва Цачева

С почти четири процента генерал Румен Радев изпревари основната си конкурентка за президентския пост Цецка Цачева. Това сочат данните от обработени 95,17% от изборните протоколи. До края на редакционния брой ЦИК потвърди, че подкрепеният от БСП кандидат получава подкрепата на 25,7% от избирателите, или 932 177 гласа. Цачева е втора със 797 967. Тази неделя ни очаква балотаж за президентската институция между нея и Радев, който е под номер 13 в бюлетината.

Трети в изборната надпревара остава лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който събра 15-процентна подкрепа. Бизнесменът Веселин Марешки остава на четвърта позиция, изпреварвайки кандидата на РБ Трайчо Трайков, който спечели едва 213 090 гласа. Подкрепата на ДПС за бившия премиер Пламен Орешарски го изпрати на петото място с 236 283 гласа.

АБВ, които се целеха в левия електорат, изостават чувствително с подкрепа малко над три процента, сочат данните от избирателните книжа. Татяна Дончева и „Движение 21“ също са с изключително слаби резултати, събирайки едва 66 хиляди гласа. Почти 202 хиляди души са предпочели квадратчето „Не подкрепям никого“, което е малко над 5 процента.

В почти всички областни градове Радев води пред Цачева. Кандидатът, издигнат от БСП, „превзема“ дори столицата. В София традиционно доброто представяне на сините не помага на Трайков, който изостава на четвърта позиция. Радев побеждава с убедителна разлика и в трите софийски избирателни райони. Единствените областни градове, в които ГЕРБ запазва хегемонията си, са Бургас, Благоевград, Шумен и Силистра. Веселин Марешки е първенецът във Варна.

ДПС отново е първа политическа сила в област Кърджали. Подкрепеният от партията Орешарски получава малко над 36 000 гласа, което е доста по-нисък резултат за Движението от последните парламентарни избори. Почти наполовина са гласовете, които ГЕРБ са успели да привлекат от областта. БСП е успяла да активизира гласове в своя полза и от близо 5000 гласа преди две години сега получава около 8000. Пробив в област Кърджали правят Красимир Каракачанов и Веселин Марешки. Орешарски е далеч пред останалите си конкуренти и в Търговищко – там той събира почти 30 на сто. Втори по резултат в района е Румен Радев с близо 19 процента.

В избирателния район на Цачева, Плевенско, фаворит на избирателите е кандидатът на БСП. Генералът и вицето му Илияна Йотова са събрали над 31%. Шефката на НС събира по-малко от 20 процента, Каракачанов е подкрепен от 17 на сто. В друга гербаджийска крепост – Пловдив, Радев е първенец и води пред Цачева с три процента. В Пловдив област той я бие с 8 на сто. В Русе Цачева губи дори второто място – там е изместена от Каракачанов.

2 коментара

  1. Цанев каза:

    Физиономията на държавния началник,много ми прилича на Тодор Живков от историческия пленум, на който той беше освободен от всички заемащи дотогава постове.На 3-ти октомври,Б.Борисов заяви:На 6-ти ноември,загубим ли изборите на първия тур, на другия ден подавам оставка на министерския кабинет.Днес имаме категоричен победител, който бастиса с 5% „голямата боркиня“,“майката“на всички българи,“знаменитата“,Цецка Цачева и той се казва Румен Радев.Преди 20-ет дни,“Майка Тереза“,се радваше на 10% преднина.Ген.Радев засили темпото,увеличи срещите си с обикновените хора,хора които искаха да видят на живо един истински патриот и родолюбец.Той намали голямата разлика,изравни процентите си с прехваления си опонент и в деня на изборите за „Дондуков“-2,поведе в резултата и след окончателното преброяване на бюлетините,се случи очакваното за ген. Радев сгромолясване на кандидата на ПП-ГЕРБ и неочакваното за Цецка Цачева и компания.Никой никъде не видя оставка.

  2. ева каза:

    Това са шайка страхливци и крадци

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране