16.07.2018 | 21:36
ГЕРБ забрани протестите в Странджа

Управляващите намериха начин да възпрепятстват протестите в Странджанско. Tова стана ясно след провелото се във вътрешното министерство първо заседание на оперативния щаб, който ще координира ситуацията и ще следи за ограничаването на заболяванията по животните в района. Една от мерките, които ще бъдат взети заради “загриженост към стопаните”, е “ограничаване на големи обществени прояви със струпвания на хора в 10-километровата зона около огнищата на опасните болести”. Това означава, че в района се забраняват протести, блокиране на пътища и възможността на хората да защитят имотите и стадата си.

Освен ограничаването на масови прояви ще има засилен граничен контрол на товарите за пренос на месни храни. Вътрешният министър Валентин Радев заяви, че целта е да не се допусне месо, което е заразено. Има препоръка към МРРБ и към АПИ за ежедневно почистване на 10-километровата зона преди местата за граничен контрол.

Утре ще се проведе среща на кризисния щаб с председателите на парламентарни групи. “Целта е да се изчистят всички съмнения, защото в случая става въпрос за националната сигурност. Искаме всички да осъзнаят каква е опасността и да си поеме отговорността”, обясни Радев. Председателят на парламента Цвета Караянчева свика извънредно заседание на Председателския съвет в 9 ч. Утре.

Левицата иска спиране на евтанизирането заради съмнения в диагнозата “чума”.

В социалните мрежи депутатът от БСП Петър Кънев припомни, че още след масовото избиване на животни в с. Кости организира среща на депутатите от Бургаско и Ямболско, МЗХ и БАБХ. “Не може да няма и други решения. Трябва да ги потърсим. Дали със създаването на карантинни депа, с имунизации на животните, дали с искане за дерогация от ЕК и Световната здравна организация, дали със специален контрол над заплашените стопанства. Специалистите да предложат. А случаят със Странджа е различен. Повтаря се на всеки 4-5 години – дали ще е шап, чума, луда крава, все едно. Животновъдството там с пълни темпове се ликвидира. За мен въпросът вече не е икономически, а е социален и политически и дори геополитически. Обезлюдяваме планина, която е на твърде важна граница”, написа той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране