20.02.2017 | 8:36
Герджиков: Да се удължи мандатът ми?! Не ме плашете!
Не се каним с президента Радев на закуска, заяви служебният премиер

„Нормалното е, когато си отива едно управление да си отиде и областното управление по места. Затова се наложи и подмяната на една немалка част от управляващите там. Възможно е да не е било коректно. Правят се проучвания, получиха се едни сигнали и вероятно се направи едно обобщение, което не е докрай коректно, защото не трябва да се поставят под общ знаменател всички, които бяха подменени“. Така Герджкиков коментира въпрос за подмяната на много областни управители.

Той допълни, че бил амбициран с министрите на отбраната и вътрешните работи да се проучи проблемът с купуването на гласове. „Искаме да пресечем всичко в зародиш. Но корпоративният вот трудно може да бъде контролиран. Много ми се иска да се почувства, че тези избори са по-различни от предишните. Не трябва да се прави паралел с президентските – там има свръхпартийни амбиции и там най-много се проявява тази практика с купуването на гласове“, добави Огнян Герджиков.

След коментара, че има вероятност да остане по-дълго служебен премиер, той отговори: „Не ме плашете, моля ви! Нормално е, когато някой е във високата позиция, да се опитват едни или други кръгове да му влияят. Въпросът е дали той се поддава. Към мен имаше опит на един партиен лидер миналата седмица, няма да му казвам името, не е от големите партии. Аз му отказах. От големите партии – нито от ляво, нито от дясно са правени опити за оказване на влияние“.

Гарджиков поясни, че вече е направена обществената поръчка за машинното гласуване: „ЦИК направи обществената поръчка, ние правим логистиката и искаме всичко да е по закон“.

„Възможно е да се направи опит за опровергаване на резултатите от изборите. Това означава, че всичко почва наново. Теоретично е възможно, но аз все си мисля, че не би трябвало да стане. Затова ще се произнесе Конституционният съд“, заяви служебният премиер.

Той посочи, че с президента Радев са в „делови отношения“: „Нали сме назначени от него. Но например – когато стане дума за еврокомисар, каквото и да се каже, все е грешно. Не прилича на служебно правителство за взима политическо решение за това. Днес с президента Радев ще говорим за това“.

Запитан дали поддържат по-близки отношения с него, Герджиков отговори: „Е, не сме си чак толкова близки! Не се каним на закуска“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране