22.06.2019 | 12:09
Герджиков: Новият главен прокурор трябва да е като Цацаров
Царистът се предлага за първи обвинител на държавата

Бившият служебен премиер и експредседател на парламента Огнян Герджиков определи сегашният главен прокурор Сотир Цацаров като много добър.

“Сотир Цацаров е един много добър главен прокурор, макар че получава атаки оттук и оттам, което е естествено когато си на такава позиция“, коментира Герджиков в събота пред бТВ. По думите му обаче следващият главен прокурор трябва да прилича на Сотир Цацаров.  Самият Герджиков заяви той не е изкушен от поста главен прокурор.

Властите в България са разделени, но това не означава, че не трябва да има диалог между тях, коментира Герджиков. По думите му няма нищо лошо в срещите на държавния глава с магистрати.  Той заяви, че му е „болно“ за непрофесионалния начин, по който се приемат законите. В подкрепа на думите си той даде пример с Кодекса за социално осигуряване, който от 2000 г. до сега е променян 138 пъти – по 7 пъти на година.

Според Герджиков именно тази промяна на правилата в движение отблъсква инвеститорите от България, тъй като бизнесът е заинтересован да има стабилно законодателство. Относно въпроса със субсидиите според Герджиков било интересно позоваването на референдума на Слави, където 2.5 млн. души са гласували за субсидия от 1 лев.

Ако направим един референдум дали да бъдат намалени двойно данъците, а заплатите увеличени двойно, смятам, че ще се получи същият резултат, а на другата година държавата ще фалира, прогнозира той.

По думи на Герджиков подобно позоваване на референдуми, ако въпросът не е коректно зададен, не трябва да бъде основа за вземане на решения по важни въпроси. Ако се приеме субсидията на политическите сили да бъде намалена до 1 лев, това ще доведе до смъртта на малките партии и зависимостта на големите от бизнеса, смята той.

Герджиков припомни, че субсидията е била приета при управлението на НДСВ именно за да „не бъдем зависими по такъв непосредствен начин, така че бизнесът да диктува какви закони да се приемат“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране