16.12.2021 | 10:55
Гергов отива на прокурор по сделката за Пловдивския панаир
Сигналите са подадени от бившата депутатка Стела Николова

Варненската окръжна прокуратура и Върховната административна прокуратура сасезирани да проверяват сделката за Пловдивския панаир. Сигналите до двете прокуратури бяха подадени от Стела Николова, която е бивш общински съветник във Варна и бивш депутат в последните два парламента от Демократична България.

Преди пет дни с поименно гласуване Варненският общински съвет прие да прехвърли акциите от „Международен панаир Пловдив“ на дружеството на Георги Гергов. „За“ бяха от ГЕРБ, БЗНС- Александър Стамболийски, двама от ВМРО и ДПС. „Против“ сделката бяха „Демократична България, БСП, „Възраждане“ и Николай Евтимов от ВМРО.

Община Варна притежаваше 16.3 милиона безналични акции с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД. Останалите акционери в компанията са държавата чрез Министерството на икономиката и „Пълдин туринвест“ АД – дружество с 25% участие на община Пловдив, а останалите са на бизнесмена Георги Гергов.

След като Варна апортира своите дялове, Гергов ще увеличи влиянието си в Панаира от 50,3% на 79,3%.

В сигнала до административната прокуратура Стела Николова призовава решението на общинарите да бъде атакувано в съда като незаконосъобразно. Причината е, че през 2017 година общинският съвет е гласувал друго решение по въпроса – да върне акциите на Пловдивския панаир на държавата.

Варненската окръжна прокуратура е сезирана с искане за проверка дали не е проявена безстопанственост по отношение на собствеността в Пловдивския панаир.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране