27.11.2023 | 11:37
Гешев остана сам и безработен
Бившият главен прокурор го е здраво закъсал, понеже никъде не го искат за колега – нито за прокурор, нито за адвокат

Бившият главен прокурор Иван Гешев го е здраво закъсал, понеже никъде не го искат за колега – нито за прокурор, нито за адвокат. Във Висшия съдебен съвет, в който до вчера не бяха така критични към неговата дейност, сега най-категорично му обърнаха гръб и отказаха да го възстановят дори като редови прокурор, припомни „Уикенд“.

Според кадровиците от ВСС след като президентът е издал указ за освобождаването му от високия пост, Гешев е директно изваден и от съдебната система. Той обаче не е съгласен с това решение и го оспорва в съда. Отново греда! Оказва се, че и Върховният административен съд му е обърнал гръб, защото и там също отхвърлили жалбата му. Според  магистратите във ВСС напълно законно му е отказано да стане отново обвинител.

В решението се припомнят стъпалата в неговата кариера – Гешев тръгва от Софийската районна прокуратура, през 2012 г. е вече в Градската. През 2016 г. обаче подписва документ, според който е освободен от това място, за да стане шеф на Спец прокуратурата, която да припомним беше обявена за бухалка на властта и закрита.

През 2019 г. Гешев е назначен за главен прокурор. Според магистратите от ВАС след като си е тръгнал от Градската прокуратура, той никога повече не е преназначаван от ВСС като обвинител, а е бил само административен ръководител. Затова и изводът е, че след като е освободен с президентски указ от длъжността „главен прокурор”, той вече не е и магистрат (прокурор).

Във ВАС слагат акцент и върху факта, че Гешев сам се е отказал от правото си да бъде преназначен във Върховна прокуратура и изобщо да продължи да работи в държавното обвинение. „Предвид това не желая да бъда назначаван като прокурор във ВКП и изобщо да продължа да работя в прокуратурата и може да приемете горното като оставка” – беше написал Гешев на 19 юни.

Преди това, на 12 юни, ВСС го отстрани от поста с мотива, че е  използвал изрази от типа „политически боклук” ĸъм хора от властта и с това нарушил принципите за „вежливост и толерантност” от Кодекса за етично поведение на българските магистрати и уронил престижа на съдебна власт. Като следваща стъпка от изваждането му от системата, на 15 юни Румен Радев разписва указа за уволнението му. Сега според ВАС Гешев сам е изразил своята воля и няма път назад.

Бившият главен прокурор загуби и правото да получи 20 заплати, които магистратите вземат при напускане на съдебната система. В неговия случай става въпрос за 280 000 лева, понеже на месец е получавал към 14 хил. лева, обясняват източниците ни.

Преди време, да припомним, стана известно, че Гешев е поискал да се регистрира в адвокатската колегия в Кюстендил. Там обаче  получи отказ.

Според източниците дори и да се преразгледа в бъдеще кандидатурата му, отговорът пак ще е отрицателен. Опитни юристи от Кюстендилската адвокатска колегия най-категорично били против Гешев. Обяснявали, че след като е освободен за нарушаване на етичния кодекс, значи не може да бъде и адвокат. Точно защото няма необходимите етични качества.

Свободен от всякакви трудови ангажименти, Гешев ще има цялото време на света, за да се отдаде на политическия си проект, за който преди време той самият се похвали. Гешев ще има време и да се подготви за съдебната битка с прословутите Николай и Евгения Баневи. Преди време те заведоха дело срещу него и бившите му заместници Борислав Сарафов, Красимира Филипова, Пламена Цветанова, Десислава Поронела за вредите, които им нанесли като написали писмо до посланици и европейски институции.

В него ги обявили за престъпници, присвоили огромни пари, без обаче да има влязла в сила присъда. Въпросното дело по този повод е прекратено в Градския и Апелативния съд в София с мотива, че прокурорите имат имунитет, който не позволява да им се търси наказателна и гражданска отговорност при изпълнение на служебните им задължения.

Според върховните съдии обаче писането на писма до посланици и европейски институции не влиза в служебните задължения на прокурорите. Следователно те не са защитени от имунитет, когато обявяват публично някого за престъпник, без да му е прочетена присъда.

Сега Баневи ще продължат да искат в съда 60 000 лева обезщетение от Гешев и неговия бивш трудов колектив за нанесената вреда с писмото до посланиците и европейските институции.

2 коментара

  1. Не страшен Гешев , а Гешевщината ! каза:

    Гешев все пак НЕ Е юрист ! Той никога не е завършвал право , а една тъпа милиционерска школа ! Която в днешно време НЕ МУ дава право да работи нито като адвокат , нито като прокурор , нито като съдия ! Поне в нормалния свят е така . Но тук е БГ , и Фалшивите Калинки без реално образование отдавна се назначават по върховете на Държавата !
    Щото в Колониите е така , и те се управляват така !

  2. ... и справедливост за всички каза:

    Да кандидатства за чистачка в синагогата. Той е с връзки там и ще го вземат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране