10.08.2016 | 0:01
Главният мюфтия на заседание на партията на Ердоган
От Реформаторския блок не видяха проблем в присъствието на Касим Дал на митинга в подкрепа на турския президент

Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи участва в заседанието на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Анкара.

Заседанието бе ръководено от партийния лидер и премиер на страната Бинали Йълдъръм, чиято встъпителна реч бе с акцент върху неуспешния опит за преврат от 15 юли. „Главатарят на престъпната групировка Фетуллах Гюлен ще бъде върнат в Турция и ще получи възмездие за пролятата кръв. Всенародната съпротива ще влезе в историческите книги, народът показа, че силата му е по-могъща от тази на танковете“, посочи Йълдъръм. В сайта на Главното мюфтийство нямаше съобщение за визитата на Мустафа Хаджи и участието му в партийното събрание в Анкара.

Освен българския мюфтия на заседанието са били колегите му от Румъния, Западна Тракия, Комотини и ръководителят на дирекцията по вероизповеданията на Черна гора. Балканската делегация от мюсюлмански духовници била закратко приета и от премиера Йълдъръм, който им благодарил за подкрепата. Със същата благодарност към тях се обърнал и министърът на правосъдието Бекир Боздаг, и позирал за обща фотография с гостите. Боздаг стана известен у нас през 2013 г., когато в качеството си на вицепремиер пристигна на обиколка в страната и пропътува над 2000 км и огледа вакъфските имоти, придружаван от настоящите реформатори от НПСД Касим Дал и Корман Исмаилов.

Ден по-рано Касим Дал се похвали във фейсбук, че е взел участие в големия митинг в Инстанбул в подкрепа на турския президент Реджеп  Ердоган. Съпартийците му от Народна партия „Свобода и достойнство“, която е част от Реформаторския блок, не видяха проблеми в присъствието му на митинга. „Разбирам актуалността на ситуацията, но тя не е генерирана на момента, така че не трябва да търсим някакъв прецедент“, заяви Веселин Пенев. Той предположи, че когато Дал се върне, ще може лично да сподели защо е бил на мероприятието. По думите на Найден Зеленогорски от ДБГ официалната позиция на РБ е, че това е лично негово решение и не ангажира коалицията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране