14.10.2023 | 12:28
Глобиха „Кауфланд“ и „Лидл“, ето как мамили клиентите
Лидл ще трябва да плати глоба от 3000 лв. на КЗК, а "Кауфланд България" - 500 лв.

Две глоби на веригите „Кауфланд България“ и „Лидл България“, наложени от Комисията за защита на потребителите, бяха потвърдени от съда. И в двата случая санкциите са за заблуждаващи клиентите практики, използвани от магазините на веригите в Русе.

„Лидл България“ ще трябва да плати 3000 лева глоба защото в магазина си на ул.“Майор Атанас Узунов“ предлагал за продажба ракия, за производството на която било използвано не само грозде, а и дестилат от друга земеделска продукция. В този случай законът забранява продуктът да се предлага като гроздова ракия, но именно като такава напитката била обявена както на етикета в магазина, така и в интернет рекламата му. Съдът определя като крайно несериозен и подценяващ качествата на потребителя аргумента на „Лидл“, че разликата между земеделски и винен дестилат би била усетена само от специалист, тъй като тяхното задължение е да опишат действителните характеристики на продукта, които ориентират потребителя в неговите търговски намерения. Според магистратите не е налице маловажен случай, защото нарушението е допуснато по отношение на голям брой стоки, от лице с мащабна дейност, развивана в значителна верига от магазини, което би следвало да го прави по-отговорно към спазването на закона.

„Кауфланд България“ трябва да плати 500 лева заради това, че в хипермаркета на веригата на бул. „Христо Ботев“ предлагал опаковки от салата „Снежанка“, катък с печени чушки и маслини, върху които имало означена цена, но на касата при заплащане се начислявали допълнително 0,20 лв. за пластмасова кутия. И в този случай съдът отхвърля аргументите за маловажност на нарушението, тъй като са нарушени правата на значителен брой клиенти.
И в двата случая Комисията за защита на потребителите е наложила минималните за такива нарушения наказания. Решенията на Районния съд могат да се обжалват пред Административния съд в Русе.

2 коментара

  1. Адам каза:

    Глобили ги с 3 хилки, а те ще глобят потребителите с 300….

  2. Смотаняци каза:

    Смешници… Глобили ги с 3хиляди…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране