09.07.2016 | 18:10
Горбачов: НАТО се готви за война
Алиансът прави крачка от студена война към подготовка на реален военен конфликт с Русия

Решенията на варшавската среща на върха на НАТО свидетелстват, че алиансът прави крачка от студена война към подготовка на реална война, смята бившият президент на СССР Михаил Горбачов. НАТО започна подготовка към прерастване на студената война в гореща, заяви той за Интерфакс.

От цялата риторика във Варшава просто лъха на стремеж едва ли не да се обяви война на Русия. Те само говорят за отбрана, а фактически извършват подготовка за настъпателни действия, подчерта Горбачов. Според думите му приетите във Варшава решения въвличат Русия в растящо противопоставяне. Членовете на НАТО се опитват да си дадат вид, че от нищо не ги е страх и това е много подозрително, така самите те и нас, и целия свят се опитват да въвлекат в още по-голямо противопоставяне, посочи Горбачов.

Той смята, че международната общност трябва да положи максимални усилия, за да спре хлъзгането към война. Естествено, Русия трябва да продължи линията на защита, необходимо е да се спре този ужасен процес. Всички народи, ООН, Съветът за сигурност на ООН са длъжни много остро да реагират, за да спрат случващото се.

В този процес трябва да се включат опитни политици и военни, които добре разбират, че всичко това може да излезе изпод контрол. Народите трябва да спрат хлъзгането към война, никой не трябва да си играе на усложняване на международната обстановка, тласкайки света към гореща война, каза още бившият съветски президент. По негово мнение решенията, взети във Варшава, предизвикват усложняване на международната обстановка и едновременно с това отразяват стремежа да се провокира Русия към твърди ответни мерки.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране