10.01.2017 | 0:01
Готвят Тройна коалиция – ГЕРБ, Марешки и Патриотите
Патрията на аптекаря трябва да обере негативния вот срещу Бойко Борисов
Фрог нюз

Нова Тройна коалиция изгрява на българския политически небосклон.

След като от 2005 г. страната бе управлявана от коалиционните формирования БСП-НДСВ-ДПС, БСП-ДПС-Атака и ГЕРБ-РБ-ПФ, то установеният формат ще приюти новите бъдещи партньори – ГЕРБ, Патриотичния фронт и формацията на Веселин Марешки „Воля“.

Според проведени през последните седмици вътрешни социологически сондажи трите формации могат да се надяват на между 35-40% от гласовете на предстоящите напролет предсрочни парламентарни избори. Това би им дало достатъчно стабилно мнозинство в 44-ия парламент, като единствената съществена разлика с настоящото управление ще бъде подменянето на депутатите и кадрите на разпадащия се Реформаторски блок.

Включването на Веселин Марешки в бъдещите управленски планове има и друг позитив, смятат авторите на проекта. Неговата партия може да обере голяма част от протестния вот, използвайки лесно смилаеми послания за борба с корупцията, като по този начин ще удари все още крехката подкрепа за новата партия на Христо Иванов „Да, България“.

Политинженерите вече обсъждали и план за изборна победа, състоящ се в овладяването на основните областни центрове – София, Пловдив, Варна и Бургас. За столицата ще се разчита на възстановяване на влиянието на ГЕРБ и местните структури на партията, като за целта ще бъдат използвани всички налични кадрови и финансови ресурси. Доминацията на партията на Борисов ще трябва да бъде поделена с Патриотичния фронт в Пловдив и Бургас, където съответно силно влияние имат ВМРО и НФСБ. Подкрепата за Марешки в родната му Варна пък трябва да осигури безапелационната победа на бъдещата коалиция в морската столица.

Корелацията между трите формации пролича още и в отношението им към новоизбраният президент Румен Радев. В нощта след първия тур Марешки даде уклончива подкрепа за кандидатите на ГЕРБ, а в последствие лидерите на Патриотичния фронт не се посвениха да нарекат Радев „страхливец“ и „некомпетентен“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране