20.02.2020 | 11:41
Грозен спор в парламента кой поругава паметта на Левски
Граждани освиркаха кмета Йорданка Фандъкова и скандираха „Мафия“, докато тя произнасяше словото си в памет на Апостола

Управляващи и опозиция влязоха в остър спор за това кой поругава паметта на Васил Левски и чия е любовта на народа. Депутатите на ГЕРБ и на БСП излязоха с декларации, в които с размениха неприятни обвинения и оценки. Поводът – снощното поклонение пред паметника на Апостола в столицата и поведението на част от присъстващите граждани, които освиркаха кмета Йорданка Фандъкова и скандираха „Мафия“, докато тя произнасяше словото си в памет на Апостола.

Преди това се проведе шествие от Президентството до паметника на Левски, което бе оглавено от Румен Радев. От ГЕРБ остро се възмутиха, че държавният глава използвал гибелта на Апостола, за да си прави пиар и да се снима със симпатизанти.

„Настояваме президентът да се извини за безпрецедентния гаф, в който въвлече президентската институция и по този начин подрони авторитета й и я принизи до нивото на маргинална партийна агитка. Не искаме извинението на Румен Радев за себе си, а за всички онези, които пазят спомена за националните ни герои и продължават онова, което беше започнато от Левски“, обяви от трибуната Тома Биков от ГЕРБ.

Според него „поругаването на паметта на Васил Левски от страна на държавния глава е действие, което няма как да бъде подминато с мълчание и разбиране“. Тезата на ГЕРБ е, че вместо да изпълнява задълженията си на президент на всички българи, той приел да бъде тартор на партийна агитка. Биков визира факт, че в шествието се включиха симпатизанти на БСП и част от парламентарната група на левицата, включително и лидерът Корнелия Нинова. ГЕРБ повториха и позната си теза, че Радев е разединител на нацията и на българския народ. Но сега добавиха, че той „паратизира върху най-светите и сакрални реликви на българската национална памет“.

От БСП отвърнаха, че ГЕРБ трябва да си отговорят на въпроса защо българските граждани ги освиркват, вината не е в президента и в БСП. Президентът, припомниха социалистите, лично призова да няма викове и освирквания по време на шествието и поклонението.

“Дълбоко съжалявам, че толкова гняв имаше в декларацията на политическа партия ГЕРБ. Не считам това за необходимо и адекватно. Вчерашните събития трябваше да ги разделим на две. Едното е шествието, другото е освиркването. Шествието е право на българския президент и никой не може да му забрани да участва или ръководи в дадено шествие. Той е избран пряко от българските граждани. Той има право да води български граждани, да бъде заедно с тях, да ги изслушва, да изразява тяхно мнение, да се вслушва в неволите, но при вас като че ли основният проблем е защо той не хвали правителството”, заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България” Драгомир Стойнев. Социалистите обясниха, че не приемат обидите на участниците в шествието, но и че не приемат отношението на управляващите към част от българските граждани като към маргинали. Неприсъщо е за народни представители, особено за ПП, която има амбициите да ръководи тази страна да се отнася с такова пренебрежение към български граждани. Ето за това разделение и омраза ние говорим и искаме да преодолеем, заяви още Стойнев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране