24.12.2017 | 0:01
Груевски стана почетен председател на партията си
Зоран Заев се отказа от твърдението, че само Македония има право на наследството на Александър Велики

След 14 години на лидерския пост на македонската ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски днес беше избран от конгреса на партията си за почетен председател. Предстои избора на титуляр, като единственият кандидат е генералният секретар Християн Мицковски, предаде БНР.

В реч пред делегатите в град Валандово Груевски заяви, че с този конгрес се поставя началото на завръщането на ВМРО-ДПМНЕ на власт. Той нарече погрома в парламента в Скопие на 27 април обмислен от социалдемократите сценарий и операция за смяна на македонското правителство. Причината за тази “операция” бил отпорът на ВМРО-ДПМНЕ на натиска за промяна на името и идентичността на Македония по настояване на Гърция. Груевски декларира, че и неговата партия цели членство в НАТО и начало на преговори с Европейския съюз. “Но ние искахме това да бъде справедливо, с компромис и решение за името, а не с диктат. Затова се направи преврат и дойде СДСМ, която обеща на всяка цена, че решава проблема – на всяка цена”, каза Груевски.

Междувременно премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че е готов да се откаже от твърдението, че неговата страна единствена има право на наследството на Александър Велики, за да помогне да се реши 26-годишният спор със съседна Гърция за името на Македония, предаде Нова ТВ. “Отказвам се от твърдението, че Македония е еднственият наследник на Александър. Историята принадлежи не само на нас, а и на Гърция и на много други страни”, каза Заев в телевизионно интервю в петък вечерта.

Откакто стана независима от Югославия през 1991 г., Македония твърдеше, че има право поне на част от наследството на най-известния владетел на антична Македония. Това разгневи гърците, които гледат на името Македония като на скрити експанзионистични претенции към региона Македония в Северна Гърция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране