11.05.2017 | 19:10
Хора на ДПС и калинки в кабинета “Борисов 3”
Нашествието на калинките и …пеевките продължава

Новите назначения на правителството са като продължения на министерските. Нашествието на калинките и …пеевките продължава. Назначенията са толкова много и наведнъж, че няма време обществото да ги осмисли. А около тях ще изникват любопитни факти. Назначени са наведнъж 22-ма областни управители. Тепърва ще научаваме кой какво, на кого.

Начело на БДЖ се връща за трети път Владимир Владимиров, човекът под чието ръководство железниците стигнаха най-големия си упадък за последните 30 години. Но масовата публика рядко му е чувала името, освен когато в медиите се разшумя, че назначил цял футболен отбор във фалиралото държавно дружество. А шефът на борда на директорите на БДЖ Велик Занчев, солидарно отговорен за състоянието на дружеството, става зам.-министър на транспорта.

Кумица на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов – Ваня Колева – също е назначена за зам.-министър – на спорта.

Една друга кумица, само че на Жозеф Дол, лидера на Европейската народна партия, евродепутатката от ГЕРБ Мария Габриел, е предложена за еврокомисар по …дигитализацията. Образованието й е френска филология в Пловдив и международни отношения в Бордо, Франция. Била е председател на работна група в европарламента „Пчеларство и здраве на пчелите“. Как ще издържи препитването в европарламента, не се знае, но кумът Дол ще уреди поне от едната страна на залата да задават подкрепящи въпроси.

Досегашният шеф на НАП Бойко Атанасов става зам.-министър на финансите, ще отговаря за приходите, естествено. Особеното при него е, че е назначен от премиера Орешарски през 2013 г., а Борисов го остави на този пост. Защо? Защото назначението му беше от ДПС, а оставането му при ГЕРБ е част от

задкулисието на Борисов с Пеевски

Полицаят Георги Костов, бивш главен секретар на МВР, става шеф на митницата. Основното му качество е, че е приближен на Бойко Борисов. Беше уволнен от служебния министър с обяснение, че е нарушил политическия неутралитет на позицията си. ГЕРБ казаха, че това е политическа чистка и така потвърдиха привързаността на Костов към партията им. Костов като главен секретар на МВР беше почти толкова безпомощен, колкото Румяна Бъчварова като министър. След инциденти по неволя се появяваше пред медиите и със запъване и заекване даваше невнятни обяснения. Очевидно за поста в митниците се търси верен, а не компетентен.

Борисов си представя митническата работа като полицейската. А тя не е – основната работа на митниците е финансова – да събират акцизи,  а не да тарашат колите на границата. И любимата тема на Борисов за контрабандата – той вече неколкократно обяви, че я е спрял. Сега каза, че ще я спрат. А мнозина питаха – като я спрял, къде са арестуваните, осъдените за контрабанда? Впрочем има един известен от ГЕРБ, осъден за контрабанда преди години – това е бургаският кмет, едно от най-ваклите агнета на партията, когото бургазлии с мерак си преизбират.

За министрите, свързани с Пеевски, вече стана дума. Както писа журналистът Мирослав Иванов – да беше станал шеф на ДАНС ли е най-страшното? Защото сега вече е станал шеф на всичко.

Новината тук е, че министърът на икономиката Караниколов, който е кадър на ГЕРБ от столична община, после шеф на приватизацията, продал на когото трябва „Булгартабак”, ИПК „Родина” и дипломатическия клуб в Горна Баня, е избран като

министър от квотата на …”Атака”

Тяхно предложение бил. И защо е тоя цирк? Сайтът „Фрогнюз” дава едно обяснение – вчера писа, че поста министър на икономиката струвал 5 млн. евро. Сайтът се позовава на депутати от ГЕРБ и „Обединените патриоти”. Те обяснили, „че сделката станала в последните дни, когато е редено правителството. Не отрекоха, че нямат доказателства, но подчертаха, че историята се разказва от две седмици в политическите среди при това с конкретни имена.” Така излиза, че зад кулисите Пеевски от ДПС прави сделки с враговете от „Атака” – да употребят тяхната квота във взаимна изгода, хем ГЕРБ ще приеме техния кадър за министър, хем той ще служи на когото трябва, хем „Атака” ще получи „бонбонче” и ще слуша по-нататък без да клати властта. Това трябва да е смисълът на описаното от “Фрогнюз”.

На фона на всичко това избирането на една калинка за шеф на СЕМ е направо дреболия. Това е София Владимирова, избраната от ГЕРБ в парламента бивша сценаристка в шоу-предаванията на Иван и Андрей и пресаташе на злополучната външна министърка Румяна Желева.

Георги Николов, e-vestnik

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране