23.07.2022 | 12:21
Христо Иванов за скандалния запис: Станала е някаква инфекция…
Това са неща които винаги сме казвали, сложно е , страшно много фактори са намесени, смята лидерът на Да, България

Ако с това приключи всичко, пред лицето на това, което следва за страната, ние декларираме, че сме абсолютно несъстоятелни, като политици и като хора, които трябва да взимат решения за страната. Това е банална среща, която ние правим по три пъти на седмица. Приемам, че това е случайност. Нямам как да знам дали някой ни прави капан. Факт е, че ГЕРБ го експлоатират това нещо.

Това заяви Христо Иванов в ефира на БНТ, коментирайки скандалния запис от среща на ДБ.

“Тук трябва да ни светне първата червена лампичка. Ок, станала е някаква инфекция, излъчено е нещо. Публикувахме целия запис. Искаме всеки да го изгледа и да види, че става дума за нормален политически разговор, в който аз докладвам на моята група , търся тяхното мнение, за да вземем решения. Обсъждаме всички аспекти и всички хипотези.

Понякога дори колегите ми се подиграват, че казвам, че винаги има три сценария, а те почват да ги казват вместо мен. Трябва да обсъдим всички възможни сценарии кой как е позициониран, неговата позиция по отношение на другата позиция на другата политическа формация. Това са много сложни преговори. Има участници, които въобще не участват в процеса, а седят в някакво канапе в някакво студио”, уточни Иванов.

“Това са неща които винаги сме казвали, сложно е , страшно много фактори са намесени. Ако не ни чакаше енергийна криза, икономическа криза, война, щяхме да кажем, че тази ситуация е невъзможна и да ходим на избори. Но се задава една от най-трудните зими. Затова нашата позиция беше трудна, има страшно много фактори, които могат да съборят нещата, но сме длъжни да опитаме”, каза още той.

“Не наричаме ИТН мафия. Към Трифонов молбата ми е нека да изгледа записа и да види, че аз характеризирам съотношението в позициите между ИТН и ПП. Въобще не споделям мои лични оценки за това, какво представляват ИТН. Говоря за това чия позиция как изглежда и как се е променила от началото на преговорите.

Отношенията между ПП и ИТН са много сложни. Самите ПП поставяха въпроса, дали изобщо може да се разговаря с ИТН като партия, или трябва само с индивидуалните депутати. Кой говори, кой участва в тези преговори, какви са условията? Това са абсолютно нормални елементи на политическото обсъждане. Става дума за анализ на ситуацията, а не за заговори и някой да бъде обиждан. Стига сме занимавали хората с нашето его”, продължи Иванов.

“Огромния ентусиазъм, с който ДПС и ГЕРБ се мятат върху този казус, как тия се мятат, какъв панаир се опитват да направят. Искат избори, защото смятат, че колкото по-зле, толкова по добре за тях. Това са глупости”, отсече той.

“Пак ще помоля . Чуйте записа. Вижте с кого се консултирам, с която парламентарна група. Искам да попитам други парламентарни групи, те готови ли са да пуснат такъв запис от свое заседание? През цялото време повтаряме нашите позиции. Нищо извънредно няма. Има автоирония. Моите колеги редовно ме критикуват, че се изразявам сложно.

Затова казвам тия всички еквилибристики, реферирайки към собствения си маниер на говорене. Това е разговор между колеги, които си говорят постоянно и си имат вътрешни шеги”, опита се да омаловажи Христо Иванов с подсъдими олигарси в колите им.

“От самото начало на този процес плащаме цена за нещо, което е много рисковано и трудно. Наистина тази зима може да се окаже много тежка. Хората искат да видят, че можем да намерим някакво решение. Най-лесно ми е да кажа, че отиваме на избори, тъй като тази във висша степен непрофесионална група “Има такъв народ” ще изпадне, поне ще опростим уравнението с един фактор на хаоса. За четвърти път тръгват да сриват политическия процес, това или е тежка неадекватност, или позволяват да ги ползват като гюле, което разрушават къщи, за да може да останат накрая ГЕРБ и ДПС”, каза още той.

“Искам да попитам хората в ИТН наистина искат за четвърти път ние да счупим идеята за възможната промяна в тази страна и да поднесем на поднос на ГЕРБ и ДПС да се върнат, при това в този тежък момент за страната. Записът е банална, нормална среща и да си зададат въпроса, заради това ли ще унищожим шанса за промяна”, обърна се той към ИТН.

Иванов отрече, че иска КПКОНПИ начело с Рашков да се превърне в бухалка на властта.

“Имаме дългосрочна позиция, че КПКОНПИ трябва да бъде вкарана стриктно в границите на закона, Конституцията и решенията на Европейския съд по правата на човека. Всякакви рискове тя да се превръща в бухалка трябва да бъдат елиминирани”, каза той.

2 коментара

  1. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    АБЕ ЧЕ СЕ НАСРАХТЕ,НАСРАХТЕ СЕ.АМА В ТЪПИТЕ ВИ костовашки тикви,НЕ ПРОСВЕТНА ЛИ,ЧЕ ТОЯ ЦИРКАДЖИЯ СЛАВИ,някой си,СИ ТЪРСИ САМО ПОВОД ДА БЛОКИРА ДЪРЖАВАТА.СИГУРНО ТАКА МУ ДИКТУВАТ ТИЯ,КОИТО СА ГО ЯХНАЛИ.ТЪПИ ,КОСТОВАШКИ КАРТУНИ/КРАТУНИ/.

  2. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    АБЕ ЧЕ СЕ НАСРАХТЕ,НАСРАХТЕ СЕ.АМА В ТЪПИТЕ ВИ костовашки тикви,НЕ ПРОСВЕТНА ЛИ,ЧЕ ТОЯ ЦИРКАДЖИЯ СЛАВИ,някой си,СИ ТЪРСИ САМО ПОВОД ДА БЛОКИРА ДЪРЖАВАТА.СИГУРНО ТАКА МУ ДИКТУВАТ ТИЯ,КОИТО СА ГО ЯХНАЛИ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране