31.03.2018 | 0:18
И агроминистърът се обяви срещу лобисткия закон за горивата
Румен Порожанов застана на страната на земеделските производители в спора им с депутатите, които подкрепят проектозакона

Срещата на недоволните от проектозакона за горивата земеделски производители с премиера Бойко Борисов вчера завърши без резултат. Обявената за 3 април готовност за блокада на магистралите с трактори и комбайни остава. Двете страни не са се споразумели, разговорите продължават в земеделското министерство, съобщиха от БНТ.

По-рано през деня земеделският министър Румен Порожанов застана на страната на земеделските производители в спора им с депутатите, които подкрепят проектозакона. Той бе отхвърлен от икономическата комисия в парламента в сряда, но бе приет на първо четене от водещата комисия за борба със сивия сектор. Три министерства са дали отрицателно становище по проекта.

Контролът срещу контрабандата на горива трябва да е в данъчния склад, заяви пред bTV Румен Порожанов. Така той защити тезата на земеделските производители, че съдовете им за съхранение на гориво не трябва да бъдат третирани като бензиностанции – т.е. да са с монтирани измервателни уреди, онлайн връзка с НАП и годишно обезпечение от по 20 000 лв. на съд. Освен това законопроектът предвижда базите за зареждане на селскостопанската техника да бъдат съобразени и със Закона за устройство на територията.

Заради тези изисквания над 20 браншови организации у нас обявиха, че на 3 април в знак на протест ще излязат по пътищата с трактори и комбайни, за да зареждат на бензиностанциите.

“Законът, от гледна точка на контрол върху горивата, е необходим. Въпросът е, че земеделците са краен потребител, а не търговец на гориво”, смята министърът. Горивото вече е излязло от данъчния склад и там е платен акцизът, обясни министърът. Според него фермерите на практика са на светло, тъй като подлежат на проверки заради държавната помощ за акциза на горивата и възстановяването на ДДС. Ако има ведомствени бензиностанции, хванати да продават гориво на трети лица, нека да бъдат жестоко санкционирани, каза Порожанов.

На срещата с премиера, продължила два часа, е присъствал и водещият вносител на законопроекта – депутатът от “Обединени патриоти” Емил Димитров, известен като Ревизоро. Самият законопроект, определян като лобистки, е лансиран от Българската петролна и газова асоциация, чийто председател е шефът на “ЛУКойл България” Валентин Златев.

Настояването на земеделските производители е да бъдат извадени от обхвата на Закона за горивата. За да отговори на изискванията в него, браншът трябва да инвестира над 100 млн. лв., което е непосилно за по-голямата част от земеделските производители. В противен случай ще бъдат принудени да зареждат селскостопанската техника от общите бензиностанции на по-високи цени. Според вносителите на законопроекта една от целите на новите изисквания е да се пресече нелегалната търговия на горива от т.нар. ведомствени бензиностанции.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране