06.03.2017 | 0:01
И Австрия се опълчи на Ердоган
Канцлерът Керн призова за налагането на европейска забрана за агитация на турски политици в страните от Общността

Австрийският канцлер Кристиан Керн призова за налагането на европейска забрана за предизборна агитация на турски политици в страните от Общността, предава ОРФ.
„Един общ подход на ЕС за предотвратяване на такива кампании би бил полезен. За да не попадат под натиска на Турция отделни страни като Германия, където бяха забранени подобни изяви“, обясни австрийският политик.

В интервю за вестник „Велт ам зонтаг“ Керн заявява, че евентуалните промени, които увеличават правомощията на президента на Турция, ще отслабят върховенството на закона в страната, ще ограничат разделението на властите и ще нарушат ценностите на Евросъюза. Той призова още да се прекратят преговорите с Турция за членство в общността.
Правителството в Анкара планира изпращането на министри в Германия, за да насърчи кампанията за агитация в полза на конституционните промени, които ще засилят правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган. Няколко подобни събития бяха отменени от съответните регионални власти в Германия, което предизвика значително недоволство сред управляващите в Анкара.

 Това е едно несполучливо решение, което противоречи на демокрацията и на свободите, каза турският премиер Бинали Йълдъръм. Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг пък призова германския канцлер Меркел да разкритикува забраната на мероприятията. „Правото на събрания е заложено в Европейската конвенция за правата на човека, то е незаменима функция на ЕС, на Съвета на Европа, на демократичните държави. Хората искат да се съберат на едно място, а не им се разрешава. И това го наричат демокрация и свобода на изразяването. Не подхожда на демократична държава това да забранява събрание на една общност, що за демокрация е това“, възмути се Боздаг.

Боздаг отмени и планираната среща с германския си колега Хайко Маас. Именно Маас преди няколко дни публично заяви, че времето на мекия тон спрямо Турция изтича – заради купищата арести на журналисти в страната. Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш осъди скандалното решение на Берлин и подчерта, че кампанията за референдума, предвидена да обхване турската общност в Германия, Австрия и други европейски страни, няма за цел да се намесва във вътрешните политики, а само да мобилизира хората да отидат до урните. Той подчерта, че забраната за тези прояви е недопустима и неприемлива.
В опит да се успокои напрежението между Берлин и Анкара, Ангела Меркел и Бинали Йълдъръм  проведоха в събота „плодотворен“ телефонен разговор, съобщиха турските медии. Двамата се договорили министрите на външните работи на двете страни да се срещнат тази седмица. Мевлют Чавушоглу и Зигмар Габриел са се договорили да се срещнат в сряда, съобщи високопоставен турски представител.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране