22.03.2024 | 21:22
И Кейт Мидълтън е с рак
Принцесата на Уелс казва, че това е било „огромен шок”

Принцесата на Уелс Кейт – съпруга на престолонаследника принц Уилям, се лекува от рак. Това съобщи самата тя в емоционално видео изявление след седмици спекулации за здравето й, които родиха и немалко теории на конспирацията. Не се уточнява какъв вид е ракът, но се разбра, че принцесата е започнала „превантивна“ химиотерапия през февруари.

През януари 42-годишната Кейт Мидълтън претърпя сериозна коремна операция, след която не се е появявала публично. От Двореца обявиха тогава, че принцесата няма да се завърне към публичните изяви най-малко до Великден, който за католическия свят е другата неделя. До днес тя предпочиташе да запази в тайна медицинските си проблеми, а от Бъкингам само уверяваха, че не става дума за рак. В последните дни Кейт беше жертва на особено внимание заради снимка с трите й деца, замислена да внесе успокоение за благосъстоянието й, която вместо това съвсем подпали въображението на конспиративно настроените заради редакцията на кадъра във „Фотошоп“ (направена от самата Кейт, която е известна с любовта си към фотографията).

Днес Кейт сподели, че последните месеци са били много тежки за семейството и двамата с Уилям са искали първо да подготвят децата си за новината и след това да я споделят със света. Според британските медии моментът е избран не заради скорошните проблеми с фотографиите, а защото децата излизат днес във Великденска ваканция и това ще им спести общественото внимание, поне в следващите дни.

В изявлението си Кейт благодари на хората за подкрепата и разбирането и казва, че е особено благодарна за „фантастичния медицински екип“, който се грижи за нея. Тя разказва, че след коремната операция се е смятало, че проблемът не е онкологичен. Операцията е била успешна. След това обаче изследванията са установили наличие на рак. Затова и принцесата е предприела превантивна химиотерапия и в момента се намира в ранен етап на лечението, тъй като първо е било необходимо да се възстанови от операцията.

„Това беше огромен шок за нас, и с Уилям правим всичко възможно да го осмислим, без да го правим публично достояние заради младото ни семейство. Както можете да си представите, това отне време. Отне време да се възстановя от сериозната операция, за да започна лечението. Но най-важното – трябваше ни време да обясним всичко на Джордж, Шарлот и Луи по начин, който е подходящ за тях, и да ги уверим, че ще се справя“, разказва Кейт. Тя допълва, че е добре и се чувства по-силна с всеки изминал ден, като се съсредоточава върху нещата, които ще й помогнат да оздравее – в ума, тялото и духа си.

„Да имам Уилям до себе си е голяма утеха и подкрепа. Както и любовта, подкрепата и добротата, която толкова много от вас ми оказват. И за двама ни това значи много“, казва още Кейт. Тя моли за разбиране, че сега семейството има нужда от време и пространство, за да продължи лечението й. Принцесата подава ръка и към всички, чийто живот е засегнат от рака. „За всеки, изправен пред това заболяване, в каквато и да е форма, моля ви, не губете вяра и надежда. Не сте сами“, окуражава тя.

Диагнозата на Кейт е пореден удар за кралското семейство на Великобритания. През февруари Бъкингамският дворец съобщи, че от рак се лекува и крал Чарлз Трети. Тази седмица се разбра, че служители на болницата, където бе оперирана принцесата, са опитвали да се доберат до здравното й досие.

Чарлз беше сред първите, които коментираха изявлението на Кейт. Той обяви, че се гордее с куража й да сподели диагнозата си. Както и при неговата диагноза, надеждите са, че новината ще накара много хора да се прегледат. Този ефект на споделянето на публични личности се е доказал – така беше и когато кралят обяви своята диагноза. Премиерът Риши Сунак призова да не се притеснява принцесата и критикува тормоза над нея в последните седмици.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране