05.06.2019 | 14:14
И Павлова няма да е евродепутат, става вицепрезидент на ЕИБ
Депутат в ЕП ще е осмият в листата на ГЕРБ Емил Радев

Правителството номинира бившия министър Лиляна Павлова за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Ако Павлова бъде одобрена, което е най-вероятно, тя няма да влезе в Европейския парламент (ЕП), защото от октомври трябва да поеме поста в банката с 3-годишен мандат. Така евродепутат ще стане осмият в листата на ГЕРБ Емил Радев.

Уставът на ЕИБ предвижда представителство на държавите-членки в нейните управителните органи на квотен принцип. Представителството се осигурява чрез разпределение в избирателни групи. В избирателната група, в която е България, са включени още Хърватия, Кипър, Чехия, Унгария, Малта, Полша, Словакия и Словения. Техните представители заемат постове в съвета на директорите, управляващия комитет и одитния комитет на банката на ротационен принцип.

Представителството на страните в ЕИБ се определя от временно споразумение, подписано от министрите на финансите на страните в групата. Съгласно ротационната схема за позицията на вицепрезидент се полага на представител на България от септември 2019 година до септември 2022 година.

Правителството аргументира номинацията на Павлова за вицепрезидент на ЕИБ с факта, че тя е финансов експерт с богат управленски опит в страната ни.

Кариерата на Лиляна Палова в държавната администрация започва през 1997 година като финансов мениджър към предприсъединителната европейска програма ФАР. След това тя работи по европейската програма ИСПА, а до 2009 г., е началник отдел в Министерството на финансите. От 2009 година е заместник-министър на регионалното развитие в първото правтителство на Бойко Борисов.

През 2011 година Лиляна Палова е назначена за регионален министър след избирането на Росен Плевнелиев за президент. В кабинета “Борисов 3” Лиляна Павлова е министър, който отговоря за ротационното председателство на Съвета на ЕС.

На европейските избори Лиляна Павлова беше седма в листата на партията на евроизборите и можеше да влезе в ЕП, след като водачът Мария Габриел обяви, че се отказва от депутатското място, за да остане еврокомисар.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране