14.04.2016 | 21:13
И съветник на Кунева по науката подаде оставка
Учените напускат Министерство на образованието и науката, остават партийни калинки и стършели
Велиана Христова

Съветникът на Меглена Кунева по въпросите на науката проф. Олег Йорданов, назначен в МОН от нея самата, подаде оставка. Той е поредният, който се оттегля от министерството, както сам казва – за да запази достойнството си на учен. Преди това, след като проф. Тодор Танев бе заменен на поста от човек, нямащ връзка с образованието и науката – Меглена Кунева, на втория си месец в МОН тя уволни зам.-министъра, отговарящ за науката – проф. Костадин Костадинов, и на негово място бе назначен Красимир Киряков, занимавал се досега с консултации по европроекти в земеделието.

Вторият зам.-министър проф. Николай Денков подаде оставка, след като се оказа, че зад гърба му хора на Кунева са се опитвали в Брюксел да променят подготвената от него и договорена с ЕК оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, а самата програма от Денков преминава към Киряков. Междувременно от ЕК с писмо уведомиха МОН, че промени по договорената програма вече не може да се правят, а трябва спешно да се започнат процедурите за кандидатстване с проекти. Естествено, за това писмо борещата се за прозрачност и антикорупция Кунева не съобщи публично. Защото иначе трябваше да обясни и това, за какви точно промени в частта за наука в програмата тя и хората й са мишкували в Брюксел, загърбвайки ресорния зам.-министър.

Така и не станаха ясни мотивите за рокадите в МОН, а обясненията за „по-бързо усвояване на средствата чрез концентрацията им у един човек“ са съшити с бели конци. Естествено, в публичното пространство обилно се заговори, че просто се слага „нашият“, който трябва

да „усвои“ едни милиони по подходящ начин за когото трябва

По програмата се очакват общо 1,37 млрд. лв. Е, не мина и без смешки около събитията – медиите съобщиха за писмо до Бойко Борисов на проф. Димитър Димитров, ректор на пловдивското Висше агробизнес училище, който написал колко лош е „бившият“ вече Денков, понеже сложил в Закона за висшето образование бариера пред свободния размах на вузовете да си откриват филиали в чужбина. И турил изискване да имат оценка от акредитацията над 9. Пореден цирк, понеже не Денков, а депутатите (включително тези от ГЕРБ) предложиха и добавиха това изискване в закона, та да не е пълна академичната слободия. А за зла беда медиите помнят от 2007 г. какъв „размах“ има Димитров, тогава МОН го обяви за най-големия нарушител сред ректорите, понеже бе приел 17 пъти повече студенти, отколкото му разрешаваше законът.

Но новият екип на Кунева трябваше да измисли нещо за оправдание на рокадите. И измисли: имало забавяне на оперативната програма по вина на предишното ръководство. Красимир Киряков направо заяви пред журналистите, че забавянето било „поради недостатъчно добра организация на управлението и липсата на опит у предишното ръководство“. По програмата били договорени едва 8% от средствата, докато в други програми усвоеният ресурс бил над 50%. Програмата е одобрена през февруари 2015 г., а досега не бил акредитиран управляващият орган – дирекцията за структурните фондове в МОН. И затова нямало плащания от ЕК към България. Проектът „Твоят час“ се забавил с над 6 месеца и така тази година плащания по него няма да има. Обаче оттук нататък всичко ще се уреди, предоговаряне няма да има (което всъщност са поискали в Брюксел хората на самата Кунева, забавяйки процедурите от февруари насам). И всичко вече ще тръгне с ускорени темпове. Три пъти ура!

Този активен пиар обаче е само лъскава опаковка за полуистини и неистини

Подалият оставка зам.-министър Николай Денков посочи пред журналисти вчера, че процентът на изпълнение на българските оперативни европрограми е публичен и може да бъде видян в сайта на МС и на Комитета за одит на средствата от ЕС. Където ясно се вижда, че по дял на договорените средства (8,68%) оперативната програма на МОН (ОПНОИР) е в златната среда и се нарежда на 5-о място сред общо 10 програми. По процент на изплатените средства само две програми – за транспорта и за човешките ресурси, имат преднина, също само две програми изпреварват ОПНОИР по дял на получени траншове към 11.04.2016 г.

Учени от столични вузове и БАН се събраха вчера на дискусия за съдбата на науката и поканиха проф. Денков с молба да даде информация за състоянието на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Срещата продължаваше при редакционното приключване на броя, но преди нея проф. Денков предостави данните и на журналисти. Според тези данни, до момента подготвените критерии за операции по програмата са за 810,7 млн. лв. (59,2% от общия й бюджет). Одобрените вече критерии са за 657,7 млн. лв. (48% от бюджета). Освен това вече са обявени покани за проекти (в областта на образованието) за 583,3 млн. лв. (42,6% от бюджета). А има и одобрени проекти, които вече се изпълняват – за 135,2 млн. лв. (9,9% от бюджета на програмата). Нито една останалите оперативни програми няма „усвоен ресурс над 50%“. Реалността зачерква хвърлените от Красимир Киряков гръмки фрази.

Проф. Денков показа график на изпълненото досега. Седмица след встъпването в длъжност на Кунева вече са били готови насоките за кандидатстване с проекти в частта за наука – за научни центрове за върхови постижения и за компетентност, били са пратени за съгласуване с МФ, а е бил готов и предаден на Кунева и планът за акредитирането на управляващата дирекция и за стъпките за обявяване на конкурсите до 20 март. На 18 февруари обаче в разговор ми обясниха, че частта за наука в програмата трябва да се промени – без дискусия и без аргументи защо е необходимо това, което означаваше забавяне с 4 месеца на всички процеси в частта за наука, обясни проф. Денков. В разговора са участвали Кунева, депутатът от РБ Димитър Танев, Иван Модев (ръководител на дирекцията, управляваща програмата), Цветана Герджикова (заместник на Модев и доверено лице на Д. Танев) и др. За журналистите обаче остана неясно какво търси в МОН при вземането на важни за нацията изпълнителски решения

Димитър Танев от партията на Кунева

– депутат и главен секретар на МОН по времето на Даниел Вълчев…
На 31 март назначеният два дни преди това Красимир Киряков, Модев, главният секретар на МОН Красимир Вълчев и Герджикова отиват в Брюксел с искане за промени в частта наука на програмата. Получават отказ, който на 7 април е потвърден с писмото от ЕС. Затова обаче до момента насоките за конкурсите не са пуснати за обществено обсъждане и не са съгласувани с ЕК, което означава, че конкурсите за проекти ще се забавят и вместо до 15 юли, както е било по план, ще откарат до септември, заемайки летния отпусков период и създавайки риск за загуба на средства.

Още по-интересно се оказва забавеното акредитиране на дирекцията, която ще управлява програмата. Документите за акредитация, включително структурата (с новоотпуснати 12 щатни бройки), са предадени в МФ в началото на септември 2015 г. През февруари 2016 г. са принципно одобрени с някои забележки, които са нанесени в документите и внесени при Кунева за подпис на 7 март. Срокът тя да ги подпише е бил до 16 март. Министър Кунева обаче не подписва, не приема проф. Денков, който настоява за среща с нея, защото структурата на дирекцията е вписана в документите за акредитация и всяка промяна ще означава забавяне. Очевидно се цели да бъдат отстранени някои хора от дирекцията и заменени с други на позиции за ключови дейности. По неофициална информация, министър Кунева е подписала заповед за нова структура на дирекцията, което означава забавяне с поне 3 до 6 месеца. Според проф. Денков, ако министър Кунева отмени тази заповед и утвърди първоначалната структура, тогава забавянето може да е само един месец.

Моментната картинка на случващото се в министерството може да се опише съвсем кратко: учените напускат МОН, остават партийни калинки и… стършели.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране