15.12.2023 | 17:33
И сексоложката на Зеленски се възмути от покана на Волгин към Митрофанова
И Олеся Илащук получила предложение за участие по БНР, но отказала

Ръководеното от сексоложката Олеся Илащук посолство на Украйна в България разпространи позиция, с която изрази възмущение от решението на водещия на предаването „Политически некоректно“ по БНР – Петър Волгин, да даде трибуна на посланика на Русия Елеонора Митрофанова. Според украинското представителство допускането до ефира на обществена медия на „официално лице на държава агресор е грубо нарушение на професионалните и морални стандарти в журналистиката“. „Посолството на Украйна изразява огромно разочарование и дълбоко огорчение във връзка с анонса, че представител на кремълския режим – посланика на руската федерация, ще гостува в предаването „Политически некоректно“ на БНР“, се казва в позицията.

От посолството на Украйна посочват още, че също са получили покана за гостуване в „това дискредитирано от години предаване, подкрепящо наративи на руската агресия и хибридната война“. Украинската страна обаче оценява тази покана като „опит за маскиране на хибридната дейност на водещия, дезинформация и подмяна на ценности, използвайки за тази цел медийна независимост и свобода на слово“. Според дипломатите на Киев у нас „участие на представител на държава агресор в предаване на национална медия не е дискусия или обмен на мнения, а неприкрита подкрепа на кремълския режим“.

От посолството на Украйна съобщават още, че няма да се възползват от правото на отговора, който „любезно“ им е бил предложен от ръководството на БНР. Мотивът е, че в случая не става дума за „друга гледна точка“ или „алтернативно мнение“.

Посолството на Украйна съобщава още, че е изпратило официално обръщение до Народното Събрание и отговорните институции на Република България с искане да се сезират всички регулаторни и компетентни органи за нарушаването на професионални, морални и етическите стандарти от страна на предаването на „Политически некоректно“ в БНР. „Което работи единствено в подкрепа на руската пропаганда и дезинформация“, завършва позицията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране