05.01.2024 | 19:23
И Станишев къса с БСП, пристана на Радев
Бившият лидер на БСП и ПЕС ще е един от флагманите на партия „Трети март“, когато официално сдружението се превърне в политическа формация

Още един ключов герой от БСП, и то с огромно влияние в Брюксел, ще скъса с „червените“ и ще пристане на новия проект на президента Румен Радев. Бившият премиер Сергей Станишев и експрезидент на Партията на европейските социалисти е направил завой в убежденията си и ще е един от флагманите на партия „Трети март“, когато официално сдружението се превърне в политическа формация, оглавявана индиректно от държавния глава.

Радев вече има свое „лоби“ в Европейския парламент в лицето на евродепутатите Елена Йончева, Петър Витанов и Цветелина Пенкова, които са намерили блажен пристан в ЕП, благодарение на БСП. Освен тях тримата вече и лично експрезидентът на ПЕС с мандат от цели 11 години – главата на всички европейски социалисти, решил да мине в лагера на Радев и да се отлъчи от столетницата, ръководена от Корнелия Нинова.

Станишев и Радев са провели няколко разговора, като посредник е била бившата любима на „червения“ началник – Елена Йончева, пише „Уикенд“. След Витанов тя бе следващата в Брюксел, която изневери на Нинова и се обяви в подкрепа на държавния глава. Това в момента прави и Станишев, който не пропускал пред европейските партньори да критикува ръководителката на партията как се изживява като диктатор и руши лявото в България.

Като дългогодишен ръководител на ПЕС, Станишев авторитетно и остро се изказвал пред европейския висш ешелон и за начина, по който Нинова отказва да стане част от обща лява коалиция и категоричо отрича съществуването на силна левичарска формация като „Левицата“, не пропуска ли да „Изкаже съжаление“, че тя е положила разделителната линия между БСП и президента Радев.

Сергей бе над десетилетие главатар на всички леви в Европа и авторитетът му пред социалистите бил безспорен, а и много удобен за държавния глава и прохождащата му формация. Едва миналата година бившият премиер предаде щафетата на наследника си Стефан Льовен, а за отказа си от четвърти мандат начело на социалистите в ЕП обвини Корнелия Нинова, до която е докарала БСП.

Радев пък разчитал на авторитета и влиянието на Станишев, който и до днес от повече леви в Брюксел се смята за неформален шеф на ПЕС. Президентът имал амбицията да трасира пътя на бъдещата си партия към припознаване от европейските партньори.

2 коментара

  1. Ина каза:

    Станишев е родоотстъпник.

  2. Ина каза:

    Този ще донесе повече вреда, отколкото гласове!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране