24.04.2015 | 0:02
Има станозолол в добавката на щангистите
Общо три проби са изследвани в Кьолн

Резултатите от акредитираната от Световната антидопинговата агенция лаборатория в Кьолн показват наличието на станозолол в хранителната добавка “Трай­бест”, използвана от българския национален от­­бор по вдигане на тежести.

Това става ясно от писмо, изпратено от Меж­дуна­род­ната федерация по вдигане на тежести до родната централа. Резултатът напълно съвпада с този, получен от лабораторията в град Хамбург по изследване, поръчано от Българската агенция по безопасност на храните, на същата хранителна добавка.

Така вече е напълно доказано наличието на станозолол в продукта, чийто прием е причинил положителните допинг проби на 11-те български състезатели по вдигане на тежести. Предстои разглеждане на случая от компетентен орган на Междуна­род­ната федерация по вдигане на тежести и неговото решаване съгласно антидопинговите правила и разпоредбите на Световния антидопонгов кодекс. Общо три проби са изследвани в Кьолн. Едната е от хранителната добавка, из­­ползвана от отбора.

Вто­рата е допълнително закупена и изпратена за анализ от на­­шата федерация. И третата е закупена по интернет от самата лабораторията. Ана­лизите и в трите са идентични. Както е ясно, преди седмица Българската агенция по безопасност на храните изтегли от мрежата съществуващото количество “Трай­бест”, заличи продукта от разрешителния списък с хранителни добавки и наложи глоба на доставчика.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране