07.07.2016 | 12:17
Искат имунитета на Бат Сали, хулиганствал
Депутатът Александър Методиев не спрял на стоп-палка, държал сметка и заплашвал полицаи

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от парламентарната група на Политическа партия „Движение за права и свободи“ Александър Методиев.

Причината – арогантно държане към полицейски служители, съобщават от прокуратурата. Според обвинението на на 1 май в Костенец народният представител Александър Методиев е извършил две престъпления от общ характер – противозаконно пречене на орган на властта да изпълни задълженията си, при условията на продължавано престъпление и хулиганство. Това се случило, след като народният представител бил спрян от полицаи след нарушение.

Методиев се движел от Пазарджик към Костенец, с джипа си „Мерцедес“ ML. Извършил „тройно изпреварване“ в забранен участък. Действията му били забелязани от местните полицаи. По същото време се провеждала специализирана полицейска операция. Служителите били с униформи, носели светлоотразителни жилетки с надпис полиция, служебният им автомобил бил с отличителни полицейски знаци и надписи. Един от служителите на МВР незабавно подал сигнал със стоп палка да спре.

Методиев възприел подадения му сигнал, но вместо да спре, помахал с ръка на полицейските служители и продължил, като дори увеличил скоростта на движение. След около 10 минути на същото място полицейските служители спрели за проверка микробус „Форд-Транзит“.

В автомобила пътували 7 лица, на които били поискани документите. Едно от тях нямало документ за самоличност, което представлява административно нарушение по Закона за българските документи за самоличност, обясняват от прокуратурата.

След справка било установено кое е лицето и било поканено в полицейския автомобил да му бъде съставен съответен акт. Като разбрали, че ще бъде санкциониран, спътниците на нарушителя започнали да настояват пред полицаите да не съставят акт. Един от тях уведомил по телефона Александър Методиев за случващото се. В същото време спрените за проверка лица отправяли заплахи към полицаите, повтаряли, че щял да дойде „шефа“ и „ще видят какво ще стане с тях“, подканяли полицаите на висок тон да не съставят акт, държали се грубо и неуважително.

Поискал от служителите на МВР отчет за цялостната им дейност през дежурството, поискал да му предоставят всички съставени от тях актове. Полицейските служители отказали, като му обяснили, че има съответен ред за това. Методиев подканял останалите лица от микробуса да снимат полицаите с телефоните си. Заплашвал полицейските служители, че ще ги уволни и „след три дни ще се видят вече цивилни“.

Методиев отново се обадил по телефона на районното в Костенец като му заявил, че е констатирал нарушения от неговите подчинени и че отказвали да му докладват какви произшествия имало. Началникът го помолил да не нарушава обществения ред и да остави полицаите да си вършат работата, но Методиев грубо му заявил: „Нема кво да ми се молиш“.

Служителите на МВР възприели сериозно така отправените заплахи. Били изключително възмутени от това, че народен представител има подобно поведение и отношение към служители на МВР.

Неспирайки на подаден със стоп – палка сигнал от полицейски служител, Методиев противозаконно е пречел на орган на властта – полицай от РУ на МВР Костенец, да изпълни задълженията си – да състави на Методиев акт за установеното нарушение по Закона за движението по пътищата (тройно изпреварване в забранен пътен участък).

Противозаконно е пречел и на полицейски служител да състави акт за липсата на лична карта на ром от буса.

Демонстративното пристигане на мястото на съставяне на акта по ЗБДС, грубото, арогантно и цинично държане към полицаите, искането на отчет за дейността им и отправените заплахи, че ще бъдат уволнени, са непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяват явно неуважение към обществото, посочват от прокуратурата.

Законова пречка за наказателното преследване на Александър Методиев е обстоятелството, че към настоящия момент същият е народен представител в 43 – то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет.

Главният прокурор е сезирал Народното събрание, тъй като съгласно чл. 70 ал.1 от Конституцията в тези случаи парламентът е органът, който може да снеме имунитета на Бат Сали и той да бъде съден за хулиганство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране