10.06.2018 | 21:04
Искат оставката на зам.-кмета на София заради “Бронзовата къща”

Социалисти поискаха отстраняване на столичния зам.-кмет Тодор Чобанов заради скандала с “Бронзовата къща”. Съоръжението трябваше да бъде изградено за европредседателството на страната ни. То обаче приключва, инсталацията я няма, а преди дни авторът й Пламен Деянофф изнесе малкото  сглобени елементи от нея с обяснението, че ще се изгради на друго място и след това ще се пренесе на пл. “Александър І”.

Затова от Дискусионния клуб за социални местна политика настояват за отстраняването на Чобанов и съответните институции да извършат незабавна проверка за всички нарушения на нормативни документи, на разходването на средства на столичните данъкоплатци, на продължаващата незаконна реклама, както и да санкционират извършилите ги и допусналите ги длъжности лица. Подкрепяме справедливия протест на гражданите и техните жалби до институциите срещу нарушенията и нарушителите около сагата поставяне на “Бронзова къща”, заявява Борис Цветков от ДКСМП и общински съветник от БСП в СОС.

В декларацията на клуба се припомня, че ангажиментът на Австрия изграждането на  “Бронзовата къща” да стане изцяло за нейна сметка е бил достатъчно основание за Столичната община отново да бъдат прегазени всички правила, решения и наредби за конкурси, за преместваеми и непреместваеми обекти, за реклама и за дарения, за Градската градина, за Експертни художествени съвети и допитвания и т.н.

“Не може да се опишат традиционните и новите нарушения на правилата в сагата с “Бронзовата къща”. Едно е ясно, че този път отговорен трябва да има и това са лично г-жа Фандъкова и подчиненият й зам.-кмет д-р Тодор Чобанов, който отдавна трябваше да е освободен”, категорични са социалистите.

Междувременно председателят на комисията по образование и култура към СОС Малина Едрева заяви, че инсталацията трябва да бъде поставена на мястото на бившия мавзолей в София до края на юни, в противен случай договорът между общината и фондацията, която представлява автора й Пламен Деянофф, ще бъде прекратен. Едрева намекна, че част от възникналия проблем с къщата бил и неизпълнен финансов ангажимент от австрийска страна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране