23.03.2016 | 0:01
„Ислямска държава“ сърцето на Европа
Десетки убити и стотици ранени след серия терористични атаки в столицата на ЕС

Европа отново беше ударена от терора на „Ислямска държава“. Четири месеца след атаките й в Париж терористичната групировка пое отговорността за вчерашните атентати на летището и в метрото на белгийската столица Брюксел, при които загинаха най-малко 34 и бяха ранени около 200 души.

Ужасът в града, който приютява най-важните институции на Европейския съюз и НАТО, започна малко след 9.00 ч. българско време във вторник сутрин, когато две експлозии прогърмяха в залата за излитащи пътници на летище „Завентем“. Очевидци, цитирани от белгийските медии, съобщиха, че преди експлозиите е чута стрелба и арабска реч. Властите в страната незабавно затвориха летището за входящия и изходящ въздушен трафик, а заедно с това и железопътните и автомобилни връзки към него.

Главният кралски прокурор на страната потвърди, че поне един от взривовете на летището е дело на самоубиец-атентатор. По-късно през деня при претърсването на разрушения терминал органите на реда откриха незадействани експлозиви и автомат „Калашников“. Евакуацията на терминала на „Завентем“ още течеше, когато малко след 10.00 ч. българско време нов взрив разтърси метростанцията „Маалбек“, която се намира в непосредствена близост до сградите на европейските институции. Установено бе, че бомбата в метрото е избухнала във влак в момент, в който той е бил спрял на станцията. От разпространени в социалните мрежи любителски кадри се вижда, че той е съставен от отделни вагони, което със сигурност е довело до по-малко пострадали, отколкото ако взривът бе във влак без прегради между вагоните.

Новите терористични атентати идват само няколко дни след като брюкселската полиция рани и задържа Салех Абдеслам – основния жив заподозрян в организацията и участието си в парижките атаки на „Ислямска държава“ от 13 ноември, при които загинаха 130 души. Очаквано от мнозина, почти веднага след ударите в Брюксел дойде потвърждението на терористите, които контролират територии в конфликтните Сирия, Ирак и Либия, че именно те стоят зад нападенията.

„Намираме се в положение на война. При непосредствената опасност е необходима мобилизация на всички сили“, заяви френският премиер Манюел Валс след извънредно заседание на Съвета за сигурност в Елисейския дворец. Той призова за спешен международен отговор и за по-строг граничен контрол.

Франция първа обяви, че затяга граничния контрол с Белгия. „Взето е решение да се изпратят допълнително 1600 служители на жандармерията и полицията на пограничните пунктове и транспортните центрове, особено в северните части на Франция“, каза френският министър Бернар Казньов. Той също така припомни, че Франция възстанови граничния си контрол още през ноември миналата година след атентатите в Париж. „За това време на близо 10 000 души им е бил отказан достъп до френска територия“, посочи още той. В същото време френските власти съобщиха, че увеличават полицейското присъствие на летищата и гарите, които осъществяват връзка с Брюксел.
Непосредствено след терористичните нападения в Брюксел мерки за затягане на контрола по границите с Белгия и транспортните връзки обявиха и другите й съседи – Германия и Холандия. Допълнителни мерки за сигурност бяха наложени на много европейски летища, като тези в Берлин, Лондон и Париж, както и на големите международни, като това в Ню Йорк.

Не закъсняха и призивите за съпричастност с европейската столица Брюксел в този тежък момент, като парижкият кмет Ан Идалго обяви, че знаковата за града Айфелова кула тази вечер ще бъде осветена с цветовете на белгийското знаме.

Логично експлозиите, една от които на метри от сградите на Европейската комисия (ЕК) и Европейския парламент, бяха осъдени от висшия политически ешелон на Брюксел. Върховният комисар по външната политика и сигурност Федерика Могерини разстроена и със сълзи на очи заяви по време на пресконференция в йорданската столица Аман: „Това е един много тъжен ден за Европа в момент, когато столицата на Европа страда от същата болка, която този регион (Средният изток) изпита и изпитва всеки ден“. „Ще спра дотук. Ще ме разберете. Днес е един много тежък ден…“, добави тя, подтискайки сълзите си.

Брюкселските власти съобщиха още, че целият градски транспорт в белгийската столица е преустановен. По-рано местните и европейски власти призоваха гражданите на Брюксел да останат по домовете и работните си места. Властите призоваха жителите на града по възможност да избягват телефонни разговори и да комуникират през социалните мрежи в интернет, тъй като мрежите на мобилните оператори се оказаха претоварени.

В същото време Ройтерс предаде, че полицията продължава да прави контролирани експлозии на различни точки в града, а малко по-късно белгийската информационна агенция „Белга“ съобщи и за евакуация на голяма част от служителите в две атомни електроцентрали – „Тианж“ и „Дул“, позовавайки се на представителя на местната полиция Юи Дидие Ламбер. „В момента за охраната на двете АЕЦ се грижат военни. Работата в двете съоръжения засега не е спряна, тя се контролира от намалени по състав групи от служители, които следят технологичния процес“, добави той.
Мерките за сигурност засегнаха и кралското семейство. „Крал Филип и кралица Матилда бяха евакуирани от двореца си в Брюксел след терористичните атаки в белгийската столица“, съобщи телевизионният канал RTBF.

В същото време властите обявиха, че претърсванията във всички райони на белгийската столица продължават, но все още не е ясно колко дълго ще продължат допълнителните мерки за сигурност както в Белгия, така и в цяла Европа. По последни данни, изнесени от АФП, взривовете на летището в Брюксел са отнели живота на 14 души и са ранили най-малко 96 души, а броят на жертвите при експлозията в метрото е 20 души, а ранените са 106.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране