04.06.2018 | 22:08
Истина или лъжа? Евродепутат от ГЕРБ: Пакетът „Макрон“ капитулира пред българите

Като капитулация на пакета „Макрон“ определи евродепутатът Андрей Новаков одобрените от комисията по транспорт на Европейския парламент промени в пакета за мобилност.

Новаков е единственият български евродепутат, който има право на глас днес и е един от авторите на одобрените поправки. Депутатът определя резултатите от гласуването като пълна победа за българската позиция. Гласуването означава, че българските фирми за международен транспорт няма да бъдат ощетени от новата директива и българската позиция има пълна победа.

Новаков съобщава, че е отпаднала тоталната забрана за използване на кабините на камионите за почивка. Отпаднало е и изискването на всеки три седмици шофьорите да се прибират вкъщи, а също така е отпаднало и намерението на комисията международните шофьори да попадат в обхвата на Директивата за командированите работници – с други думи на всеки 72 часа, прекарани в някоя страна членка да бъдат налагани местните изисквания и местното законодателство.

На въпрос какво предстои с този документ от тук нататък, Новаков пояснява, че това е много силен сигнал и към Съвета на министрите, и към Европейската комисия за това какво мислят единствените пряко избрани от хората служители в институциите на Европейския съюз. Той очаква гласуваното днес да бъде и финалното решение.

По-рано страстите по темата преминаха през протести на нашите превозвачи в Брюксел и закани да се поиска референдум за излизане от ЕС при неблагоприятно решение.

По повод решението премиерът Борисов даде специална пресконференция с транспортния министър Ивайло Московски. „Положиха се много усилия, за да се стигне до това гласуване”, каза Борисов, цитиран от Нова телевизия. „Не съм съгласен с това, че се твърди, че е победен президентът Макрон. По-скоро с разбирането на всички колко е важно, всички бяха наясно какво трябва да се случи. Начинът, по който се гарантира успех – това е диалогът, работата”, коментира той.

„Ние със същия диалог успяхме за кохезионната политика за България да издействаме с 8% повече пари. Така че тези, които в България се правят на големи ербапи, вече от години съм в този съвет и знам как се случват нещата – с диалог и обсъждане”, подчерта Борисов.

Транспортният министър Ивайло Московски от своя страна благодари на усилията на правителството, както и на евродепутата Андрей Новаков. „За момента на ниво транспортна комисия има абсолютно пълен успех на предложенията, които сме предали, предстои гласуването в ЕП”, каза Московски.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране