17.02.2022 | 11:11
Иван Гешев: Мафията тържествува, че пари за прокуратурата отиват в БАН
Заради орязването на бюджета на държавното обвинение няма да има дела в съда, заплаши главният прокурор

Главният прокурор Иван Гешев определи като „тържество на мафията“ намерението на управляващите да се намали бюджета на прокуратурата с 23 милиона лева, които да бъдат прехвърлени към БАН. „Съжалявам, че ще го кажа – дано не е някакво дребнаво политическо заяждане, цената, за което отново ще платят българските граждани“, коментира Гешев, цитиран от „Лекс„.

Въпросната сума от 23 млн. лева представлява около 6% от годишната финансова рамка на държавното обвинение. Според главния прокурор обаче намалението ще се отрази върху работата на съдебната система.

„Това, което ще се случи, е, че няма да има пари за експертизи. Резултатът е, че няма да има дела, внесени в съда, това ли искат българските граждани, искат българската престъпност, организираната, вероятно, но не и българските граждани. Няма да има пари за преводи. Няма да има пари за режийни разходи на прокуратури, т.е. ако мога да се изразя така образно, ще затвори някоя прокуратура. Ако някой нарича този подход реформиране на прокуратурата, за мен това е смешно“, категоричен е Гешев.

Решението да се увеличи бюджета на БАН за сметка на прокуратурата е мотивирано с това, че възнагражденията на учените изостават от тази категория персонал в държавните висши училища. „През последните 5 години се наблюдава промяна в структурата на академичния състав в БАН, като за този период на мястото на пенсионирани учени са назначени 130 млади учени“, аргументират се управляващите.

Очаква се въпросът с бюджета на прокуратурата да бъде обсъден днес на заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, който се председателства от правосъдния министър Надежда Йорданова. Тя вече изрази мнение, че парите за държавното обвинение не отговарят на резултатите му. „Бюджетът на прокуратурата за тази година е малко над 330 млн. лева. Имаме ли усещане за справедливост в обществото. Имаме ли наказани за корупция по високите етажи? Не, нямаме“, заяви тя през декември.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране