19.05.2015 | 11:10
Иван Костов или Коста Иванов имат депозит в КТБ. Какво от това?
Здравният министър вярвал в подкрепата за реформите, които предлага

ай-важното е не кой е имал депозити с преференции, а кой е раздавал необезпечени кредити на кухи фирми в КТБ, коментира здравният министър Петър Москов по Нова тв. Той определи КТБ като “дворец за фараони, независимо дали от ДПС или друга партия”.

Москов обаче предпочете да не дава оценки за факта, че бившият лидер на неговата партия ДСБ е имал преференциален депозит в КТБ.„Не ме питайте дали Иван Костов или Коста Иванов има депозит в тази банка, аз също имам депозит в трезор и какво от това”, реагира Москов на въпрос от водещите. Според него възходът на КТБ е започнал години след управлението на СДС и Костов, каза само министърът. „Възможността да имаш преференция винаги е била привлекателна и не мога да съдя дали е морално или не, проблемът е че са раздавани кредити на кухи фирми, добави той..

Москов отхвърли критиките, свързани с предложението на здравното министерство за закриване на онкодиспансерите и включването им в обща структура.  Според него целта на реформата е всеки пациент да получи адекватно лечение. Има масово дублиране на апаратура, специалисти и лечебни заведения, което води до изтичане на пари. „Ще наложим комплексния подход при лечението на пациентите- от диагностиката до последната степен на лечението ще преминава в една структура”, поясни Москов.

Сега на едно място ви оперират, другаде ви правят химиотерапия, лъчетерапия, рехабилитация, после отивате при личния лекар, изброи част от сегашното фрагментирано лечение на онкоболните министърът. “Няма повече да се организира отделен епизод от вашето лечение, ще има интердисциплинарно лечение, ясен алгоритъм и път за вашето лечение”, обясин Москов.

“Пациентът в България трябва да престане да бъде футболна топка и да бъде подритван от едно лечебно заведение в друго”, е позицията на министъра. Не участва в разговор, в който предизобрните интереси са поставени пред интересите на пациентите, каза още Москов.

Той нямал съмнения в подкрепата на парламентарното мнозинство за програмата на правителството, част от която е и реформата в здравната система. „Основният проблем в България е раздутата и фрагментирана болнична система, това ни го казват всички международни институции, които анализират състоянието на болниците”, уточни здравния министър.

Все пак Москов каза: “Ако комфортът на някоя власт е пред този на пациентите, аз не участвам в този разговор.” На въпрос: В този разговор или в този кабинет, той потвтори: В този разговор. Здравният министър се закани, че ще продължи да сменя директори на болници. Даде за пример новия директор на болницата в Русе, който веднага намалил разходите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране