02.08.2017 | 0:01
Из житието-битието на Жоро Тениса-Тръбата: Малко бой, малко рекет, малко кражби и много…загуби от Бойко
Дайте му някаква служба на този човек, бе!

Една снимка взриви интернета, възбуди „Фейсбук“ общественици и колажисти. Георги Харизанов, ръководител на Института за дясна политика, публикува във „Фейсбук“ снимка от Банкя след проведен тенис мач. Текстът към снимката лаконично, ала многозначително изтъква славни елементи от житието на Харизанов: „Нямам никаква представа за какво сме се ухилили така с Наско, при положение че (пак) паднахме“.

Този текст и цялото извержение идват да кажат:

1. Аз играя тенис с Бойко Борисов. Близки сме си, уважаваме се.

2. Който играе тенис с Бойко Борисов, винаги пада – защото Бойко страда от загубите. Който го уважава истински, уважава и тази особеност на характера му.

3. Харизанов няма нищо против да заеме нова отговорна длъжност.

***

Институтът за дясна политика е формирование партньор на ГЕРБ, РБ, на фондациите „Конрад Аденауер“ и „Мартенс Център“, на Международния републикански институт. Международният републикански институт се вдъхновява от Рейгън, но е надпартийна неправителствена международна организация, която вдъхва цивилизационни ценности на партиите по света.

В качеството си на шеф на Института за дясна политика Харизанов обикаля телевизорите, изказва се по актуални теми, дава на обществото насоки за размисъл и развитие. ИДП се явява и неформална банка кадри на ГЕРБ – един от свързаните с института е например екоминистърът Нено Димов.

Това са съвсем груби щрихи, които обаче дават представа за какъв институт става въпрос. Има обаче по-интересни фактчета – фигурата на самия Харизанов.

По телевизорите той бива представян като „Харизанов от Института по дясна политика“. Предполагаме, че го наричат така за удобство, защото „бившият шеф на „Напоителни системи“ звучи тромаво и неудобно.

Неудобството например може да дойде от начина, по който Харизанов напусна дружеството.

Той е назначен по време на първия мандат на ГЕРБ от земеделския министър Мирослав Найденов-Натюрморта. (Всъщност прякорът на Найденов не беше точно Натюрморта, но щом Харизанов вече не е бившият шеф на „Напоителни системи“, а шефът на Института по дясна политика, значи и Найденов вече не е Мършата, а Натюрморта.)

Всичко това е много мило. Харизанов демонстрира близки отношения с премиера, раздава акъли по телевизорите и не сме забелязали на някого това да му се струва странно.

А всъщност е малко странно предвид някои елементи от биографията на „младия Бил Гейтс“ – така бе наречен той от Мирослав Найденов, когато журналистическата колегия се чудеше какво прави този човек без висше образование на върха важна държавна структура като „Напоителни системи“. Харизанов няма образование, но е фрапиращо умен, а в интерес на истината и Бил Гейтс няма висше – така се аргументира Найденов.

От тия скандали минаха години, позабравили сме вече, затова се поровихме малко в архивите и си припомнихме. Като бил малък Харизанов, участвал в пътнотранспортно произшествие, след което „в състояние на афект“ накарал другия водач да подпише документ, че дължи на Харизанов 400 долара. Нещата се развили по лош начин и Харизанов вместо с долари се сдобил с условна присъда – поради младежка неопитност. След години пък името му било замесено в кражба на 50 000 долара от сейф във фирмата, където работел. Всъщност той не бил участник в кражбата, а сигнализирал за престъплението – но заради негов отпечатък в помещението, където е извършена кражбата, получил обвинение.

От жена на име Деница Цицелкова пък имало жалба, че Харизанов я заплашва с убийство. Жалбата впоследствие била оттеглена, а Харизанов твърди, че това са номера на жена, която си изкарва прехраната с най-най-древни специализации.

Харизанов тогава (2012) напусна с гръм и трясък държавната администрация, но явно понастоящем се счита, че този човек е с изрядно минало. Той понатрупа точки и по време на протестите срещу кабинета „Орешарски“ – беше най-отпред и похвално активен. Сега играе тенис в Банкя и като един любезен противник – пада.

Дайте му някаква служба на този човек, бе!

В. Сега

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране