28.07.2016 | 20:02
Избирателите ще отговорят само на три въпроса на референдума на Слави
Конституционният съд не допусна допитване за намаляване на депутатите, за е-вота и за пряк избор на полицейски шефове

Конституционният съд спря три от шестте въпроса на предстоящия през есента референдум по инициатива на “Шоуто на Слави”, тъй като влизат в разрез с основния закон. От допитването отпадат питането за намаляването на депутатите наполовина, гласуването по електронен път и за мажоритарния избор на полицейските шефове. Така гражданите ще се произнесат в края на октомври само за мажоритарния избор на депутати, за намаляване на партийната субсидия на 1 лв. на получен глас и за въвеждане на задължителен вот. Референдумът ще се проведе едновременно с избора на президент.

До решението на КС се стигна, след като в началото на юни президентът Росен Плевнелиев се обърна към съда с молба да се произнесе дали формулираните и приети от НС въпроси отговарят на основния закон. Съдиите се съгласяват с много от аргументите на държавния глава. По темата за намаляването на депутатите от 240 на 120 КС приема, че това е от компетенцията на Велико Народно събрание (ВНС). “Такава промяна съществено засяга организацията и структурирането на НС, както и неговата дейност. Не е случайно, че 7-ото ВНС, водено от стремежа си за създаване на стабилна демократична, правова и социална държава, е въвело такива правила, които да правят практически невъзможно променящи се парламентарни мнозинства да приемат промени в конституцията, попадащи в предметния обхват на съответния член за дейността на НС”. Съдиите предупреждават, че не може да се спекулира с вота на гражданите и напомнят, че референдумът не бива да се приема като разновидност на социологическо проучване.

По въпроса за електронното гласуване съдиите са на мнение, че темата вече е поставена на национално допитване през октомври м.г. и че впоследствие Народното събрание се е съобразило с желанието на по-голямата част от хората да им се позволи е-вот. “С приемането на промени в Изборния кодекс е създадена правна уредба, уреждаща възможност за бъдещото експериментално дистанционно електронно гласуване след 01.01.2018 г. и при определени конкретни условия. Съдиите признават, че конституцията е доста пестелива по въпроса за провеждането на референдуми, но са категорични, че по отношение на организацията и реда за произвеждането им тя изрично предвижда това да става чрез последващо уреждане със закон. “Това означава, че процедурните правила за инициирането и произвеждането на национален референдум, отчитането на резултатите от него и съдебният контрол са предмет на уредба в т.нар. Закон за референдумите, пише в документа. – Наличието на изрично конституционно възлагане налага извода, че решението за произвеждане на втори национален референдум по въпроса за електронното гласуване, освен на закона ще противоречи и на конституцията, защото проблемът се свежда именно до допускането на въпрос, който веднъж вече е бил поставян на референдум”.

По въпроса за избора на полицейски шерифи съдиите отсъждат, че въпросът противоречи на конституционния принцип за разделение на властите. “Ако директорите в МВР се избират пряко с мажоритарна система в два тура, това ще промени конституционния модел на изпълнителната власт”, мотивират се от КС. И изброяват пет аргумента в своя подкрепа, сред които, че е “немислима каквато и да било съвместимост между съблюдаването на конституционните изисквания и отпадането на отговорността на МС и на МВР за подбора на кадрите, които осъществяват държавната политика в областта”.

“Проблемът възниква с особена острота и защото става дума за ръководителите на основни териториални структури на МВР, които по дефиниция изпълняват своите служебни задължения в условията на субординация и подчиненост на главния секретар”, се казва още в мотивите. Шеф на областна дирекция на МВР, избран от гражданите, не може да бъде поставен на пряко подчинение на главния секретар, който е най-висшата професионална длъжност в МВР. Включването на пряко избран директор на областна дирекция в йерархичната структура на МВР поражда риск той да провежда собствена политика според личните си виждания за дейността на дирекцията, отсъждат от КС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране